Mostarsko blato je mjesto gdje se pravi najbolji koziji sir


 

Tvrdi punomasni sir iz mijeha Caprina na izložbi Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar osvojio je 19,53 bodova od mogućih 20, dok je tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju Caprina osvojio 19,92 bodova od mogućih 20

Sirana Llaeth posjeduje vlastitu farmu i nalazi se na rubnom dijelu Mostarskog blata.

Ova sirana krenula je s radom još 2010. godine kada je poslovala preko Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Buhač koje je nastavak tradicionalnog seoskog načina života oslonjenog na poljoprivredu i stočarstvo gdje se tradicionalna proizvodnja kozjeg sira iz mijeha konstantno osavremenjuje.

Povećanjem potražnje za proizvodima obiteljska farma koza se povećava te se u proces uključuju kooperanti koji proizvode mlijeko na domaći način. Proizvodnja mlijeka je pod stalnim nadzorom veterinara i veterinarskih inspektora kako bi sirani osigurali što kvalitetnije mlijeko.

„Imamo stado od 70-ak muznih koza. Koze su na ispaši ujutro i predvečer na brdu Trtle iznad naše farme. Brdo obiluje niskim raslinjem i pašnjacima koji su izrazito bogati ljekovitim biljem koje daje dodatnu kvalitetu mlijeka, a samim time i sira“- ističe Marko Buhač, vlasnik sirane Llaeth.

„Proizvodnja se odvija na tradicionalan način. Koristi se prirodno sirilo i mišine dobivene od jarića. Za razliku od tradicionalnog načina proizvodnje i skladištenja sira, sirana Llaeth je osigurala sve najbolje uvjete proizvodnje i zrenja sira propisane najvišim standardima.

Tehnologija proizvodnje sira iz mijeha razvijena je u saradnji sa najboljim tehnolozima iz BiH. Proizvodnja mlijeka i sama prerada je pod stalnim stručnim nadzorom veterinara i tehnologa s kojima imamo odličnu suradnju.“- ističu vlasnici sirane.

U mnoštvu mliječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu kozje mlijeko i kozji tvrdi sir iz mijeha zastupljeni su u manjoj mjeri. Takvih sireva je malo, ali su u pravilu dosta kvalitetni i cijenjeni.

Kako bi se kvaliteta ovih sireva ocijenila na pravi način, u organizaciji Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar organizirana je senzorna ocjena kozjih sireva. Ova ocjenjivačka izložba obavljena je 23. listopada 2020. godine u Mostaru.

Među sirevima s ove izložbe svakako se ističu tvrdi punomasni sir iz mijeha Caprina i tvrdi punomasni sir u ekstra djevičanskom maslinovom ulju Caprina sirane Llaethiz širokobriješkog mjesta Jare.

Izvor: www.likestory.info

GALERIJA


Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!