Od starih sijalica napravite dekorativne vaze


 

Imamo naviku da čuvamo stvari koje nam ne trebaju, vodeći se mišlju da će nekada ipak biti iskorištene u neku drugu svrhu. Međutim, stare sijalice koje pregore uvijek završe u smeću, jer znamo da nam više ne mogu biti od pomoći. Međutim, i ovdje kreativnost može da stupi na scenu, te se od ovih nefunkcionalnih predmeta mogu napravi funkcionalni ili barem dekorativni predmeti, pa tako stare sijalice mogu postati ukrasne mini-vaze za cvijeće.


Možete se igrati oblikom i veličinom pregorjelih sijalica. Sve što treba da uradite jeste da pažljivo otvorite grlo sijalice i da izvadite unutrašnji dio koji vam ne treba. Potom napravite ili nađite zgodno postolje na koje možete da ih postavite, ili okačite o kanap, sipajte malo vode i ubacite pokoji cvijet. Dobićete dekorativan i praktičan predmet kojim možete ukrasiti svoj dom, balkon ili vrt, a može biti i originalan poklon za dragu osobu.

Izrada

Prije nego što počnete sa izradom vaze od stare sijalice, stavite zaštitne rukavice jer ćete raditi sa staklom. Iznad kante za otpatke pažljivo razbijete crni dio na vrhu sijalice pomoću kinera i čekića. Uklonite mali srebrni sloj sječkama i izbacite crni stakleni dio napolje.

Pažljivo razbijte sljedeći stakleni sloj unutar sijalice ponovo pomoću čekića i kinera vodeći računa da očistite sve djeliće tog sloja. Uklonite sve iz unutrašnjosti sijalice pomoću kombinovanih kliješta. Istresite sitne djeliće i dobili ste vazu.

Zatim izbušite rupu širine tri milimetra (ili dovoljno široku da žica stane u nju) u drvenoj motki. Ako je motka uža od baze sijalice, obmotajte nekoliko slojeva izolir-trake odmah ispod rupice, isijecite žicu na dijelove dužine pola metra. Stavite žicu u rupu i obmotajte je dva-tri puta oko motke u smjeru kazaljke na satu. Pomoću sječki odsijecite žicu odmah kod rupe i skinite je s motke. Provjerite da li vaša sijalica staje u navoj od žice i podesite ga ako je potrebno. Zavrnite navoj na sijalicu. Sijalica bi trebalo da se lako zavrne i čvrsto stoji kao u grlu lustera. Ostatak žice savijte i napravite postolje po želji.

Potreban materijal za vazu i postolje
stare sijalice
kiner
čekić
kombinovana kliješta
žica/kanap
sječke
drvena motka
bušilica
izolir-traka

Foto: unsplash.com | Od starih sijalica napravite dekorativne vaze

Izvor: www.nezavisne.com

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!