Prehrana kod upale pluća: Što jesti (i piti) kako bi ova bolest što brže prošla?


Upala pluća je ozbiljna infekcija koja napada pluća, a izaziva kašalj, otežano disanje i povišenu temperaturu.

Mogu je uzrokovati bakterije, virusi ili gljivice te može biti blaga, ali i opasna s komplikacijama pri čemu je potrebna hospitalizacija. Kako bi bolest što prije završila i kako bi se ojačao imunitet, potrebno je prilagoditi prehranu kod upale pluća.

Što može ublažiti simptome upale pluća?

Upala pluća je opasna bolest i liječi se antibioticima ili drugim lijekovima, ovisno o uzroku i preporuci liječnika. Ipak, pomoć u ublažavanju simptoma može biti i kućna ljekarna, prije svega dovoljno odmora, konzumiranje puno tekućine kao što su čajevi i konzumacija određenih namirnica.

Koja je prehrana dobra kod upale pluća?

Osim određenih čajeva koji će smanjiti kašalj i bolove, od velike pomoći će biti i prehrana. Posebice namirnice koje jačaju imunitet.

Ovdje spadaju:

1. Češnjak
Češnjak je dobro poznati prirodni lijek za mnoga stanja. Može se jesti u bilo kojem slanom jelu ili pak u salati. Češnjak se od davnina koristi kao lijek te jača imunitet, a sadrži i brojne nutritivne vrijednosti.

2. Hrana bogata proteinima
Ova hrana bogata proteinima ima protuupalno djelovanje i može pomoći kod ublažavanja simptoma upale pluća. Ovdje spadaju orašasti plodovi, sjemenke, meso i bijela riba kao što su losos ili sardine.

3. Povrće
Dobro je poznato kako je povrće zdravo, a kod upale pluća je važno jesti puno zelenog lisnatog povrća kao što su kelj, salata ili špinat koji sadrže antioksidanse. Ovo povrće će pomoći u liječenju respiratornih infekcija.

4. Vitamin C i med
Baš kao kod svake bolesti i u ovom slučaju bi vitamin C trebao biti glavni sastojak mnogih obroka. Može ga se unijeti kroz voće – kivi, limun, šipak, a ima ga i u drugim namirnicama -paprika, brokula i cvjetača. Također, preporuča se konzumiranje i drugog voća koje sadrži antioksidanse kao što su brusnice, borovnice, jabuke i šljive. Osim vitamina C preporuča se pojačano uzimanje meda koji ima protuupalno, ali i antibakterijsko djelovanje.

5. Kurkuma
Kurkuma je začin koji svoje djelovanje može zahvaliti glavnom sastojku kurkuminu. Kurkuma ima protuupalno djelovanje i olakšava disanje, a jednako tako i smanjuje bol u prsima. Kurkuma se može jesti kao dodatak brojnim jelima ili varivima ili se s njom može napraviti zlatno mlijeko koje je odlično za imunitet.

6. Rajčica
Rajčica i proizvodi od rajčice sadrže likopen, antioksidans koji je dobar za zdravlje pluća.

7. Leća
Leća sadrži magnezij, bakar, kalij i željezo koji pospješuju rad pluća. Za zdravlje pluća dobra je i mediteranska prehrana koja između ostalog uključuje i leću.
Osim određenih nutritivno bogatih namirnica, važno je konzumirati i probiotike, kefir ili jogurte kako antibiotici, koje je pripisao liječnik, ne bi narušili crijevnu mikrofloru i kako ne bi došlo do probavnih problema.

Koji su čajevi dobri kod upale pluća?

Čajevi također igraju veliku ulogu kod ublažavanja bolova i kašlja kod upale pluća. Potrebno ih je unositi češće, ali u manjim količinama, točnije u gutljajima. Od pomoći će tako biti:

⦁ za kašalj: čaj od sljeza, majčine dušice i komorača
⦁ za imunitet: čaj od svježeg korijena đumbira, čaj od kurkume
⦁ za sluz u plućima: čaj od paprene metvice

Upalu pluća može pratiti i dehidracija pa je važno uvijek piti dovoljno tekućine. Bilo da se radi o čajevima, vodi ili prirodno cijeđenim sokovima.

Zaključak
Upala pluća je ozbiljna bolest koja se tretira prepisanim antibioticima i lijekovima, ali važnu ulogu u ublažavanju simptoma ima hrana i tekućina koja se unosi u tijelo. Prehrana kod upale pluća tako treba uključivati puno vitamina, med, kurkumu, đumbir, ali i probiotike te jogurte, kao i određene čajeve.

Izvor: www.hr.n1info.com/

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!