Sok od paradajza - riznica vitamina i minerala


Svi znamo za sok od paradajza, a većina nas ga voli i veoma često ga konzumira. Sam paradajz je veoma lekovit i predstavlja riznicu vitamina i minerala. Toliko su brojne zdravstvene prednosti paradajza da su ga nekada često koristili u medicinske svrhe za lečenje velikog broja bolesti. Benefiti soka od paradajza potiču od bogatog sadržaja vitaminima, mineralima i fitonutrijentima. Od njih, likopen sazlužuje posebnu pažnju.

Sok od paradajza - zdravlje!

Likopen je moćan antioksidans. Utvrđeno je da je povezan sa opštim zdravljem čoveka. Takođe je povezan sa prevencijom niza bolesti, uključujući i rak. Sok od paradajza može pružiti širok spektar koristi kao deo hranljive, uravnotežene ishrane. Zdravstvene prednosti su višestruke, pa hajde da pogledamo neke od njih.

- Paradajz podržava prevenciju kancera. Utvrđeno je da likopen i drugi karotenoidi u soku od paradajza smanuju rizik od niza različitih carcinoma, uključujući rak pluća, rak dojke i rak prostate.

- Pomaže kod varenja. Svakodnevna konzumacija soka od paradajza održava jetru zdravom, što pomaže varenju, podstiče redovno pražnjenje creva i sprečava zatvor.

- Smanjuje holsterol. Vlakna koja se nalaze u soku od paradajza pomažu u razgradnji lošeg holesterola, a utvrđeno je da niacin blagotvorno utiče na visok nivo holesterola u krvi.

- Sprečava zgrušavanje krvi. Pokazalo se da bogata ponuda fitonutrijenata pronađenih u paradajzu pomaže u sprečavanju nakupljavanja ogromnog broja ćelija trombocita, korisnih za one koji imaju ili su u riziku od srčanih bolesti.

- Dobar je za vaše kosti. Vitamin K, koji se nalazi u velikoj količini paradajza, od velike je važnosti za zdravlje vaših kostiju. Sinteza osteokalcina , za koji se smatra da igra važnu ulogu u izgradnji kostiju, zavisi od vitamin K.

- Detoksikacija tela. Sok od paradajza detoksikuje telo , a time čini čuda izbacivanjem štetnih naslaga toksina iz tela. Sadržaj hlora i sumpora takođe pomaže jetri i bubrezima da bolje izvrše svoju funkciju detoksikacije.

- Pomaže u zdravlju očiju. Obzirom da je paradajz prepun fitonutrijentima beta karotenom, luteinom i zeaksantinom ,oni mogu pomoći da vaše oči budu zdrave i zaštite ih od degeneracije.

- Odličan oporavak posle treninga. Sok od paradajza pruža savršenu ravnotežu hemikalija koje pomažu vašem telu da se oporavi posle napornih treninga. Pokazalo se da pijenje soka od paradajza zapravo dovodi do bržeg oporavka mišića od pijenja gaziranih energetskih napitaka.

Uživajte u ovom veličanstvenom soku, velikim saveznikom vašeg dobrog zdravlja.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!