Zaboravite na anemiju uz kupinovo vino


Narodna medicina stoljećima priznaje ljekovita svojstva kupinova vina, te ga više smatra lijekom nego pićem. Dobiva se prirodnim vrenjem zrelih plodova tamne kupine.

Stručnjaci preporučuju ljekovito kupinovo vino kod anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranjem krvnog tlaka ili cirkulacije. Kupine su korisne u svakodnevnoj prehrani jer su pravi rudnik antioksidansa, te podižu imunitet, što je od velike važnosti sada kada se borimo protiv prehlada i gripe.

Vino ovog ukusnog tamnog voća sadrži velike količine vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, mangana, magnezija, kalcija, šećera, pektina, folne kiseline i nešto provitamina A.

Korist od jedne porcije kupina jednaka je konzumaciji dvije ili tri porcije drugih zdravih namirnica kao što su jabuke, brokule, pa čak i špinat. One smiruju paradentozu, upale, prirodni su afrodizijak i smiruju živce. Zbog ukusnog i primamljivog okusa, popularne su kod svih generacija.

Osim što liječi anemiju, kupinovo vino pojačava apetit, te doprinosi boljem lučenju žući i mokraće, s obzirom da je po sastavu slično kiselini iz želučanog soka. Na taj način, ono utječe na zdraviju i bržu izmjeni tvari u organizmu. Istraživanja su također pokazala kako povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe i psorijazu).

Od svih bolesti, kupinovo se vino najčešće koristi kod liječenja anemije, koja u pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Radi normalnog razvoja i dobrog zdravlja, potrebno je u organizam unositi veće količine željeza. Liječnici preporučuju decilitar kupinova vina dnevno, koje je najbolje konzumirati prije jela.

K. Horvat
Izvor: www.ordinacija.vecernji.hr

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!