Zeleni krovovi obavezni na svim novim poslovnim zgradama u Francuskoj


Francuski parlament nedavno je izglasao novi zakon koji zahtijeva da sve nove poslovne zgrade imaju djelimično pokrivene krovove biljkama ili solarnim panelima.

Novi zahtjev primjenjivaće se na sve novogradnje u poslovnim zonama. Prvobitno je prijedlog francuskih ekoloških aktivista bio da krovovi budu potpuno prekriveni zelenilom.

Novi zakon dodaje troškove i za vlasnike zgrada i za projektante, pa je vlada odlučila da malo smanji troškove dopuštajući da krovovi budu djelimično, umesto potpuno pokriveni.

U SAD-u je Agencija za zaštitu životne sredine navela neke ključne prednosti postojanja biljaka na krovu.

EPA je istakla da je dokazano da zeleni krovovi smanjuju "ostrva topline" osiguravajući hlad, uklanjajući toplinu iz vazduha, pa čak i smanjujući temperaturu krovne površine.

"Temperature zelenih krovova mogu biti 4-5°C niže od onih na konvencionalnim krovovima i mogu čak smanjiti temperaturu okoline u cijelom gradu. Osim toga, zeleni krovovi mogu smanjiti potrošnju energije u zgradama za 0,7% u poređenju sa konvencionalnim krovovima, smanjujući vršnu potražnju za električnom energijom i dovodeći do godišnje uštede od 0,23 USD po kvadratnom metru površine krova. Ova smanjenja temperature i prednosti energetske efikasnosti ključni su doprinos rastućoj popularnosti zelenih krovova u Sjedinjenim Državama", kažu u EPA.

EPA je čak podelila različite vrste zelenih krovova, napominjući da je za one opsežne potrebno vrlo malo održavanja nakon postavljanja.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!