Hercegovački ćupter, 5 kom.


22,00 KM

  •   31 - 12 - 2020
  •   5556

Na stanju: 0


Masa po komadu: 0.1 KG

Opis


Šta je ćupter? Riječ dolazi iz perzijskog govornog područja i ukazuje na nešto okruglasto. U turskom govornom jeziku riječ "köfte" naziv je za okruglice i vidi se sličnost sa riječju "ćupter" - orjentalnoj slastici još iz osmanskog perioda. 

Tako se, prolazeći ovdašnjim krajevima, šezdesetih godina 17. st., poznati osmanski putopisac Evlija Čelebija upoznao sa ćupterom za kojeg piše da je ukuhani mošt i jedna vrsta želea od grožđa.


Višestoljetne tragove i tradiciju ćuptera na ovdašnjim prostorima ostavio je u prvoj polovini 19. stoljeća i franjevac Ivan Franjo Jukić koji je u knjizi "Zemljopis i povjestnica Bosne" napisao da je nekada u Brotnju, u vrijeme berbe grožđa, svako kućanstvo spravljalo ćupter i kasnije se sladilo njime uz rakiju i suho voće, ili je ovom slasticom dočekivalo goste. Za Božić je bilo obavezno na stolu imati izrezan ćupter uz bajame, orahe, suho grožđe i smokve.


Do ovog slatkiša tradicionalno su još držali Broćanci, naročito u Paoči i Gradnićima.

Sa pravom možemo reći da je, pored autohtonih vina Žilavke i Blatine, ćupter jedan od najorginalnijih proizvoda Čitluka i Brotnja čiji su obredni stolovi sačuvali od zaborava njegovo postojanje. 


Naziv firme „Hercegovačka izba“ motivisano je došao od istoimene stare riječi za sušnicu ili izdvojenu kuhinju u kojoj bi na podu bilo ognjište sa gelenderom na kojem se kuhalo u loncu, ispod krova bi se sušilo meso, a u istoj prostoriji bi se čuvala i hrana poput brašna, žita, suhog mesa i sl. 


Ćupter je okruglasti slatkiš, zlatno smeđe boje, sa mirisom vina, spravljen od osnovnih sastojaka brašna i vinskog mošta, bez umjetnih boja, aditiva ili konzervansa, sa isključivo prirodnim sastojcima koji se konzumira narezan na duge trakice i služi uz bademe, orahe ili suhe smokve.

Nazvali smo ga "tradicionalnom energetskom pločicom". Kako je proizvod bez šećera, preporučili su njegovu konzumaciju i potrošačima na osjetljivim dijetama.
Ukusan je nepcu, zanimljiv oku, nezaobilazan gost blagdanskih stolova pa ga sačuvajmo od zaborava.

Cijena iznosi 22 KM za pakovanje od pet (5) komada ćuptera

Napomena: Za sve narudžbe iz naše radnje preko 66 KM - dostava je besplatna na Vašu kućnu adresu !!!

Za manje narudžbe dodatno se plaća dostava u iznosu od 9 KM.

 Ovdje imate pojašnjeno kako naručiti direktno na Vašu kućnu adresu - KAKO NARUČITI !!

Prezentacija i podrška domaćim proizvođačima u sklopu projekta "BiH Korpa zlata" MKF LIDER i Farmer.ba

Facebook komentari


Hercegovačka izba - Mostar


Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog