Hercegovački ćupter, 5 kom.


27,50 KM

  •   31 - 12 - 2020
  •   5857

Na stanju: 10


Masa po komadu: 0.1 KG

Opis


Šta je ćupter? Riječ dolazi iz perzijskog govornog područja i ukazuje na nešto okruglasto. U turskom govornom jeziku riječ "köfte" naziv je za okruglice i vidi se sličnost sa riječju "ćupter" - orjentalnoj slastici još iz osmanskog perioda. 

Tako se, prolazeći ovdašnjim krajevima, šezdesetih godina 17. st., poznati osmanski putopisac Evlija Čelebija upoznao sa ćupterom za kojeg piše da je ukuhani mošt i jedna vrsta želea od grožđa.


Višestoljetne tragove i tradiciju ćuptera na ovdašnjim prostorima ostavio je u prvoj polovini 19. stoljeća i franjevac Ivan Franjo Jukić koji je u knjizi "Zemljopis i povjestnica Bosne" napisao da je nekada u Brotnju, u vrijeme berbe grožđa, svako kućanstvo spravljalo ćupter i kasnije se sladilo njime uz rakiju i suho voće, ili je ovom slasticom dočekivalo goste. Za Božić je bilo obavezno na stolu imati izrezan ćupter uz bajame, orahe, suho grožđe i smokve.


Do ovog slatkiša tradicionalno su još držali Broćanci, naročito u Paoči i Gradnićima.

Sa pravom možemo reći da je, pored autohtonih vina Žilavke i Blatine, ćupter jedan od najorginalnijih proizvoda Čitluka i Brotnja čiji su obredni stolovi sačuvali od zaborava njegovo postojanje. 


Naziv firme „Hercegovačka izba“ motivisano je došao od istoimene stare riječi za sušnicu ili izdvojenu kuhinju u kojoj bi na podu bilo ognjište sa gelenderom na kojem se kuhalo u loncu, ispod krova bi se sušilo meso, a u istoj prostoriji bi se čuvala i hrana poput brašna, žita, suhog mesa i sl. 


Ćupter je okruglasti slatkiš, zlatno smeđe boje, sa mirisom vina, spravljen od osnovnih sastojaka brašna i vinskog mošta, bez umjetnih boja, aditiva ili konzervansa, sa isključivo prirodnim sastojcima koji se konzumira narezan na duge trakice i služi uz bademe, orahe ili suhe smokve.

Nazvali smo ga "tradicionalnom energetskom pločicom". Kako je proizvod bez šećera, preporučili su njegovu konzumaciju i potrošačima na osjetljivim dijetama.
Ukusan je nepcu, zanimljiv oku, nezaobilazan gost blagdanskih stolova pa ga sačuvajmo od zaborava.

Cijena iznosi 27,5 KM za pakovanje od pet (5) komada ćuptera

Za manje narudžbe dodatno se plaća dostava u iznosu od 9 KM.

 Ovdje imate pojašnjeno kako naručiti direktno na Vašu kućnu adresu - KAKO NARUČITI !!

Facebook komentari


Hercegovačka izba - Mostar


Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog