Proizvodi za radnju: Dragana Duvnjak - Plantaža organskog šipka


Više o : Dragana Duvnjak - Plantaža organskog šipka

Ljubav prema poljoprivredi od malih nogu je prisutna u životu Dragane Duvnjak (25) što će prerasti u njen životni poziv. Oduvijek su je zanimali poljoprivredni poslovi, a najviše je naučila od roditelja i rodbine. Nakon srednjeg obrazovanja, upisala je Poljoprivredni fakultet u Banjoj Luci, smjer Agrarna ekonomija i ruralni razvoj.

Nakon diplomiranja, zaposlena je u struci, a u međuvremenu je pokrenula i plantažu organskog šipka na svom imanju u Osojcima nadomak Dervente.

Za ekipu Anadolu Agency (AA) Dragana je ispričala da se ideja o sadnji šipka rodila prije par godina, a realizacija je počela prije tri godine, dok zasad šipka sada ima dvije godine. Ona je ove godine ubrala prve plodove, koje je osušila i uglavnom ih poklanja onima koji su joj pomogli u dosadašnjem radu.

"Ideja za šipak jeste što je to nešto novo, a opet i nije novo pošto je puno rasprostranjen u prirodi a ideja se rodila jer još niko nije krenuo da se bavi sa tim ja sam uvidjela priliku da bi to mogao biti pun pogodak, pa vidjećemo. Ne znamo dok ne bude starost nasada, jer je ovo višegodišnja kultura", ispričala je ona.

Objasnila je da se odlučila za organsku proizvodnju jer joj se dopadaju principi uzgoja. Prema njenim riječima, to je nešto što je blisko tradicionalnoj poljoprivredi, ali opet imaju neke razlike u samom sistemu proizvodnje, na primjer nisu dozvoljene nikakve hemijske supstance.

Smatra da svi treba na to da obrate pažnju.

"Svaki trud poljoprivrednika treba cijeniti, da li on bio u konvencionalnoj, integralnoj ili organskoj poljoprivredi. Ja sam izabrala taj treći put, organsku poljoprivredu iz tog razloga što hoću da moji proizvodi budu 100 posto zdravi i da ih koriste svi", rekla je ona.

Dragana Duvnjak - Plantaža organskog šipka


  • Osojci 70
  • 066 796 286
  • herbalherz@gmail.com

Mapa