Anemija simptomi


Anemija ili malokrvnost predstavlja najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi. Procjenjuje se da ona pogađa skoro trećinu svjetske populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa hroničnim bolestima.

Šta je anemija? 

Anemija je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), i/ili njihovih glavnih gradivnih elemenata - hemoglobina, u krvi. Hemoglobin za sebe vezuje kiseonik i njegova uloga je da taj kiseonik putem krvotoka prenosi do svih tkiva i organa u telu, kako bi oni mogli normalno da funkcionišu.
Prema tome, ukoliko dođe do pada crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina ispod normalnih vrednosti, tkiva i organi neće biti nahranjeni i počeće da se javljaju različiti simptomi.  

Zašto nastaje anemija? 

Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina lečenja. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje. Anemija takođe može predstavljati indikator nekih drugih oboljenja zbog kojih se javlja. 

Anemija najčešći simptomi

U zavisnosti od toga koja vrsta anemije je u pitanju, simptomi mogu biti delimično različiti. Ukoliko je uzrok neka hronična bolest, njeni simpromi mogu čak maskirati anemiju, a nekada može da se desi, opet zavisno od uzroka, da se upadljivi simptomi ne javljaju. 

Ipak, većina anemija pokazuje sljedeće simptome:

- umor i slabost
- bllijeda koža
- vrtoglavica
- nesvjestica
- mučnina
- glavobolja
- kratak dah
- bolovi u grudnom košu
- hladne šake i stopala
- poremećeni otkucaji srca (tahikardije)

Teži oblici anemije mogu dovesti do pojačanog rada srca, pa i uzrokovati njegovo zatajenje prilikom većih napora. Također, anemija može uzrokovati i različite neurološke probleme praćene mentalnim poteškoćama.
Ako osoba primijeti neke od navedenih simptoma, trebala bi se obratiti doktoru, koji će na temelju simptoma i laboratorijske analize krvi postaviti dijagnozu te odrediti adekvatnu terapiju kako bi se otklonio prvobitni uzrok anemije.
S obzirom na različite pojavne oblike ovog poremećaja dijagnoza i terapija se uvelike može razlikovati u pojedinim slučajevima, pa će tako primjerice kod sideropenične anemije naglasak biti na promjeni prehrambenih navika i nadomjestku željeza, dok će kod megaloblastične i perniciozne anemije biti potrebno nadomjestiti manjak vitamina B12.

 

10 simptoma koji otkrivaju manjak željeza u krvi


1. Umorni ste
Ovo je najčešći simptom manjka željeza, a dr. Nancy Berliner navodi da ženama često promakne ovaj simptom jer su naučile na umor pa će ga odbaciti kao simptom. 
2. Imate obilne mjesečnice
Kod žena je manjak željeza jedan od glavnih uzročnika jakih menstruacija, navodi ginekolog Jacques Moritz. “Žene u ovoj situaciji gube velike količine krvi, a nadoknadi se samo oko polovica, a onda opet gube jednako puno krvi idući mjesec”, dodaje. Ako je došlo do ovakvih promjena u vašoj mjesečnici, vrijeme je da porazgovarate s ginekologom.
3. Blijedi ste
Hemoglobin daje krvi crvenu boju i zato je naša kože upravo ružičaste boje. To znači da manje razine proteina mogu i “uzeti” boju s vašeg lica. Ako ste bljedoliki, lako je primijetiti promjene. Ali bez obzira na ton kože, ako primijetite da je koža u usnoj šupljini blijeda, možda se radi upravo o manjku željeza.
4. Često ostajete bez daha
Bez obzira na to koliko duboko udahnete i dalje vam se čini da nemate dovoljno zraka? Dr. Berliner navodi da se često primjećuje upravo taj problem kod manjka željeza i potrebno se njime pozabaviti, posebno ako bez daha ostajete kada obavljate radnje koje inače ne uzrokuju taj problem.
5. Srce vam jače lupa
Srce koje tako pretjerano radi može zbog toga patiti, a razviti se mogu razna stanja pa i zatajenja srca. Prije nego što se uplašite, dobro je zapamtiti da prije nego što stvari krenu loše, morate od anemije patiti dosta dugo vremena. Ali iako imate probleme sa srcem, svakako se obratite liječniku ako primijetite bilo kakve promjene.

6. Sindrom nemirnih nogu
Ne možete biti na mjestu? Oko 15 posto osoba koje pate od sindroma nemirnih nogu imaju manjak željeza, a što je manje željeza u organizmu to će se simptomi i pogoršati.
7. Boli vas glava
Manjak željeza će učiniti to da će više kisika putovati do mozga, a tek onda na red dolaze ostali organi i tkiva, a kao rezultat toga može doći do oticanja arterija što će uzrokovati glavobolje, prema pisanju stručnjaka s National Headache Foundation.
8. Anksiozni ste bez pravog razloga
Iako se danas ne treba puno tragati za stresom, manjak željeza može biti jedan od razloga zašto osjećate anksioznost. Manjak kisika poremeti rad živčanog sustava što će utjecati na vaše raspoloženje, a uz to će manjak željeza uzrokovati brže otkucaje srca što će vas dovesti u onu dobro poznatu situaciju kada osjećamo anksioznost a ne znamo zašto.
9. Gubite kosu
Manjak željeza, posebno kada se razvije u tešku anemiju, može uzrokovati gubitak kose. “Tijelo je tada u stanju preživljavanja, pa će slati kisik samo za potrebe vitalnih funkcija, što znači da će ostatak tijela patiti pa tako i tjeme”, navodi dr. Moritz. Ne morate odmah paničariti, ali ako primijetite da gubite više od 100 vlasi na dan, možda je vrijeme za posjet liječniku.
10. Vegetarijanac ste ili vegan
Nije svako željezo jednako. Tijelo apsorbira ono koje dolazi iz mesa i ribe dva do tri puta učinkovitije nego ono biljnog podrijetla. Ipak, možete unijeti dovoljno željeza ako pametno planirate pa tanjuru dodajte zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice te ih kombinirajte s namirnicama koje su bogate vitaminom C, kao što je paprika, brokula ili borovnica, a kako bi se pospješila apsorpcija željeza 

Namirnice koje sadrže željezo

Nije nužno imati sve simptome, kod svakog čovjeka se pojavljuju drugi. Željezo je važno u organizam unositi putem hrane, a ovo su neke od namirnica koje ga sadrže;

1. IZNUTRICE: Organski uzgoj životinja garantira najkvalitetnije meso, a tako je i s jetrom koja je odličan izvor željeza, minerala, vitamina i proteina. Svinjska jetra je možda najbolji izbor jer je manje masna te sadrži najviše željeza i vitamina C.

2. KAMENICE: Odlučite se za kamenice jer će vas velikodušno darovati s puno željeza. Tu su i dagnje, lignje te kunjke koje su također odličan izvor ovog minerala.

3. PROSO: Žitarica koja više nije toliko zastupljena u omiljenim jelima nudi 9 mg željeza u 100 grama, što je čini idealnom za nadomjestak ovog minerala.

4. CRVENO MESO: Crveno meso, poput govedine, poznat je izvor ovog minerala. U samo 85 g sadrži 5.25 mg željeza.

5. SJEMENKE BUNDEVE: Ova popularna grickalica je paket željeza, samo jedna šalica cijelih sjemenki nude 2 mg željeza.

6. SOJA: Jedna šaka soje sadrži oko 4 mg željeza, a uz to organizmu nudi minerale poput bakra koji štiti krvne žile i imunološki sustav, piše Ordinacija.

Prirodno liječenje anemije

Premda se u slučaju bilo koje od navedenih vrsta anemije trebate liječiti uz liječničku suglasnost – donosimo vam nekoliko savjeta kako možete popraviti ”stvar”. 

Preparate od željeza uzimajte samo uz stručnu saglasnost i preporučene doze – jer baš kao što manjak željeza može biti opasan, ista je star i kada ga je previše. 
- Uzimajte preparate koje sadrže algu kelp jer su bogate mineralima i potiču apsorpciju željeza. 
- Pokušajte i s čajem ili tinkturom štavelja (kiselice) jer u toj biljci ima mnogo željeza. 
- Možete pokušati s čajem ili tinkturom maslačka ili čička. jer pomažu pri apsorpciji željeza. 
- Osjećate li se umorno pijte čaj ili uzimajte tinkturu dobivenu od zobi ili sladića. Takođe se pokazala odlična i kombinacija meda sa žarom.

- Ovdje možete dobiti više informacija o tome kakvu prehranu uključiti ukoliko imate manjak --- željeza u hrani 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!