Brzi lijek za promuklost


Promuklost se često javlja kao posljedica prehlade, kad glasnice zbog nadražene i upaljene sluznice ždrijela oteknu i ne mogu pravilno titrati. U tom je slučaju najvažnije što je više moguće štedjeti glas i izbjegavati svaku daljnju iritaciju. Tegobe možemo ublažiti i pastilama na bazi sljeza ili trputca koje sadrže sluzi, a pomažu i inhalacije vodenom parom uz dodatak morske soli. Pitajte svoga apotekara za odgovarajuće preparate. Pobrinite se i za vlažnost zraka u prostorijama u kojima boravite tako što ćete primjerice staviti posudice s vodom na radijatore.

Svi smo se bar jednom suočili se sa promuklošću. Obično je bezazlena, mada je osjećaj neprijatan. Njeni uzroci mogu biti brojni i vrlo različiti, mada je najčešće riječ o upali grla. 
Ostali uzroci su:
– pretjerano pušenje i utjecaj duhanskog dima,
– uticaj hemikalija i zagađenost zraka,
– prašina, alergija,
– bakterijska upala disajnih puteva i spazam,
– dugotrajno pričanje ili pjevanje,
– ciste, lezije, tumor,
– problemi za želucem,
– dugotrajni kašalj,
– astma, bronhitis, sinuzitis…
Kod nekih ljudi promuklost može biti uzrokovana profesijom: prosvjetni radnici, predavači, pjevači, spikeri…

Kako dolazi do promuklosti?

Za one koji ne znaju, glasnice, dok nema nikakve upale, prilikom govora se otvaraju i zatvaraju i na taj način proizvode zvukove, odnosno govor. Promuklost nastaje tako što iz nekog razloga glasne žice ne mogu normalno treperiti i proizvoditi normalne glasove (zvukove) po visini i intenzitetu. Tada glas može postati tih, grub i djelomično nerazumljiv.
Promuklost može biti samostalna ili popratna pojava neke druge bolesti: virusne infekcije disajnih puteva ili prehlade. Ukoliko upala grla potraje, nastaje hronična promuklost, kada se na glasnim žicama pojavljuju čvorići, papilomi ili polipi.
Predispozicije za nastanak promuklosti mogu biti i neke bolesti: anemija, bolesti bubrega ili bolesti jetre. 

PRIRODNI LIJEK ZA PROMUKLOST GRLA 

Kao izvanredan prirodni lek protiv promuklosti i pravi rudnik vitamina preporučuje se crna ribizla.Ona sadrži velike količine vitamina C, snažnog i izuzetnog antioksidansa koji sprečava nastanak velikog broja infekcija, ali i mnogih drugih oboljenja. Bogata je sa vitaminima B1, PP i karotenom, kao i gvožđem,kalijumom,limunskom,jabukovom i drugim organskim kiselinama, pektinom, taninom i voćnim šećerom (do 16%). Fitoncidi iz crne ribizle odlično deluju na stafilokoke, dok se kod vodene tinktura od crne ribizle čak za deset puta uvećava antibakterijske aktivnost tetraciklina, biomicina ,penicilina, i drugih antibiotika.promuklost grla lecenje

Čaj od crne ribizle recept :

Izgnječite kašiku suvih bobica od ribizli, prelijte sa 3 decilitra hladne vode, kratko prokuvajte i odmah sklonite sa šporeta. Ostavite poklopljeno do desetak minuta, zatim tečnost dobro procedite i zasladite sa kafenom kašičicom domaćeg meda.Ribizlin čaj se pije dok je još topao, dva do četiri puta tokom dana.
Ova kiselo-slatka bobica izuzetna je multivitaminska pilula i energetska bomba, koja će smiriti upale,ojačati imunitet i nerve, a ublažiće i sve nastale probleme sa glasnim žicama među kojima prednjači promuklost grla .

KAKO IZLIJEČITI PROMUKLOST GRLA 

Napici koje treba da konzumirate da biste ublažili promukao glas , trebali bi i da umiruju kašalj, jer prisustvo sekreta u grlu, također može izazvati promuklost pa čak i gubitak glasa na duži period .

Čaj od crnog luka protiv promuklosti : Presjecite na četiri dijela veću glavicu od crnog luka (obavezno sa ljuskom) i ostavite da odstoji u provreloj vodi oko deset minuta. Nakon toga čaj od crnog luka procijedite i popijte dok je još topao.
Čaj od crnog sljeza: Dve kafene kašičice usitnjenog suhog korjena od crnog sleza preljte sa 2,5 decilitra proključale vode, ostavite ga poklopljeno desetak minuta da stoji , pa zasladite domaćim medom. Ovaj napitak je najbolje piti dva do tri puta u toku dana, ne više od toga.
Čaj od sjemenki lana protiv promuklosti : Dve kašičice lanenih sjemenki prelijte sa hladnom vodom,poklopite i pustite da odstoji najmanje pola sata uz povremeno lagano mješanje. Čaj od lanenih sjemenki procjedite, lagano zagrijte i nakon toga popiijte toplo. Uzimajte od dve do pet šolja ovog čaja tokom dana i značajno ćete ublažiti promuklost grla .

Kada potražiti pomoć doktora?

Ukoliko promuklost ne prolazi nekoliko dana, ipak treba potražiti pomoćdoktora kako ne bi došlo do komplikacija. Ukoliko je promuklost izazvana prehladom ili gripom, liječenje treba prepustiti doktorima, a oni će odlučiti da li su potrebni antibiotici, antiseptici, analgetici ili nešto drugo. 
Također se treba javiti doktoru ako je promuklost praćena drugim simptomima kao što su: jak bol u grlu, jak kašalj, povišena temperatura, malaksalost, nesvjestica…

Može li promuklost biti opasna

Promuklost može biti opasna ukoliko ometa disanje (usljed jake alergije) i tada treba brzo reagirati kako ne bi došlo do gušenja.
Ukoliko promuklost dugo traje (dvije-tri nedjelje), treba se obratiti liječniku i utvrditi koji su uzroci kako bi se spriječile neželjene posljedice.
Promuklost može biti i znak za neke druge bolesti pa je rano otkrivanje uzroka veoma važno, naročito kod malignih bolesti. Kod malignih oboljenja rano otkrivanje najčešće dovodi do potpunog izlječenja.

Može li se promuklost spriječiti?

U nekim slučajevima može se spriječiti nastanak promuklosti smanjenjem pušenja, alkohola, izlaganja dimu ili izbjegavanjem hladnih napitaka.
Nemojte naprezati grlo ili pokušavati pročistiti glas kašljem jer ne samo da vam to neće pomoći, nego će vam još pogoršati cijelu situaciju.
Ublažavanje kašlja tokom dana i noći
Pastile za kašalj su dobre za smirivanje suhog, nadraženog grla i smanjenje stalnog nagona za kašljem, posebno preko dana. Ukoliko ih nemate ne treba da brinete – svaka tvrda bombona podstaćiće proizvodnju pljuvačke i obezbjediti vlagu koja nam je potrebna za ublažavanje suhog kašlja.

Svi znamo da je san najbolji lijek, posebno kada je riječ o prehladi. Ako vas kašalj muči čitave noći i ne dozvoljava vam da spavate, isprobajte ljekove, eliksire koji će vam pomoći da zaspite. Među njima su često antihistaminici od kojih postanete pospani. Ovo nije idealno rešenje preko dana, ali može biti korisno noću ako vas muči suh kašalj i drži vas drži budnim.
Međutim, ako imate produktivan ili vlažan kašalj (kada iskašljavate sluz), možda će vam biti bolje da sirup ili neki drugi lek za iskašljavanje uzimate i danju i noću. Antihistaminik ima efekat sušenja što sluz može da učini gušćom i težom za uklanjanje iz disajnih puteva, a to bi kašalj moglo da pogorša, upozoravaju stručnjaci.

Postavljanje isparivača hladne pare ili ovlaživača vazduha direktno pored vašeg kreveta može da pomogne da vam disajni putevi budu vlažni i da smanji mogućnost da vas probudi suv kašalj. Pored toga, omogućiće produktivni kašalj tako što će razblažiti sluz i olakšati iskašljavanje. Isparivač može da olakša kašalj tokom dana, tako da bi možda mogli da ga postavite gde god provodite najviše vremena, u kancelariji ili porodičnoj sobi.

Zašto se uporni kašalj pogoršava čim legnete da spavate


Kašalj se često pogoršava noću jer, zahvaljujući gravitaciji, ležanje uzrokuje da se sluz nakuplja u grlu, a ne da se odliva. Ovo pokreće refleks kašljanja kao sredstvo za izbacivanje te sluzi. Podizanje glave može da pomogne kod ovog problema. Spavanje na ovaj način također pomaže u ublažavanju GERB (gastroezofagealne refluksne bolesti), koja može da izazove noćni kašalj.

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!