Čaj od bijelog sljeza


Bijeli sljez (lat. Althaea officinalis) je zeljasta biljka koja je rasprostranjena na području Europe i zapadne Azije. Ima sivkasti ljekoviti korijen, dlakave nazubljene listove te cvjetove s pet bijelih ili ružičastih latica.

Korijen bijelog sljeza sadrži:
- 30 – 38% škroba,
- 11% pektina,
- 10% saharoze,
- 7% minerala,
- 30 – 35% sluzi.

Bijeli sljez je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice sljezovki, a korijen bijelog sljeza koristi se u ljekovite svrhe, sadrži velik postotak sluzi te se zbog toga koristi kod problema sa dišnim putevima.
- sadrži visok postotak sluzi
- bogat antioksidansima
- dodatak prehrani
- pomaže kod tegoba dišnih puteva
- pozitivno djeluje na smirenje organizma
Bijeli sljez bogat sluznim tvarima nikada se ne smije kuhati, niti se smije preliti jako vrućom vodom!

Sljez - Hranjiv i ljekovit
Ova vrsta sljeza (u našim krajevima može se naći oko dvadesetak vrsta sljezova koji spadaju u porodicu sljezovke ili Malvaceae) trajnica je koja raste na vlažnim livadama, uz rijeke, kanale, potoke i povremeno na poplavljenim područjima. Stabljika je uspravna i drvenasta do 150 cm visine gusto pokrivena mekim, sivkastim, zvjezdastim dlakama. Listovi su naizmjenično smješteni, trokutasto ovalni, na vrhu zašiljeni, nejednoliko nazubljeni, na bazi često srcasti s obje strane gusto dlakavi. Cvjetovi s 5 blijedoružičastih ili bijelih latica i s tamno crvenim prašnicima razvijaju se od lipnja do listopada. Korijen je snažan, dug, mesnat. U mnogim zemljama uzgaja se kao ljekovita biljka.


Sljezov korijen kad se oguli bijele je boje i ima slatkasto sluzavi okus, veoma je hranjiv, te je i jedan od razloga njegove upotrebe u kuhinji na različite načine. Oguljen i izrezan na tanke kriške kuha se (oko 20 minuta) s malo vode; nakon toga zgusnuti koncentrat može se ispržiti na luku i maslacu do zlatnožute boje. Korijen u osušenom stanju sadrži 30 do 35 % sluznatih tvari (većinom glukozana), 30 do 38 % škroba, 5 do 10 % šećera (saharoze), oko 11 % pektina, i 1,5 % masnog ulja i oko 7 % mineralnih tvari bogatih fosforom.

Sljezov čaj – ljekovita svojstva

Kad se na našem području govori o čaju od sljeza, najčešće se misli na čaj pripremljen od korijena bijelog sljeza. Korijen crnog sljeza se može koristiti za liječenje infekcija dišnog puta i kao lijek protiv kašlja, ističu stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline.

Uz to, korijen bijelog sljeza se koristi i za:
- kožne iritacije,
- brže zarastanje rana,
- poboljšanje probave,
- održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava,
- antibakterijsko i protuupalno djelovanje. 

Kako pripremiti sljezov čaj?

Za pripremu ovog ljekovitog čaja, trebat će vam 2 žličice korijena bijelog ili crnog sljeza kojeg prelijte s 2,5 dcl mlake ili hladne vode, nikako vruće. Ostavite ga da stoji oko sat vremena kako bi se stvorila sluz.
Nakon što je dovoljno odstajao, čaj možete malo zagrijati i zasladiti ga medom i limunom. Ako već imate gotov čaj od sljeza, u vrećicama, stavite ga u šalicu vruće vode, pokrijte ju i pustite neka stoji od 7 do 10 minuta.
Ako korijen sljeza berete sami, postupak je sljedeći: iskopajte ga, očistite od trulih dijelova, dobro operite i osušite na toplom zraku. Zdrav, dobro osušen korijen na prijelomu je bijele boje te se praši nakon prelamanja.

Čaj od sljeza za bebe 

Praktično je odjednom napraviti veću količinu za cijeli dan. Čajem od korijena bijelog sljeza može se također ispirati nos, kapaljkom ili sprejalicom, 1 – 2 kapi tri puta na dan. Taj je recept vrlo djelotvoran kod začepljenosti nosa, a dovoljno je blag da se smije primijeniti i na maloj djeci. 
Malo ćaja kroz prste u šoljicu od kafe potopis u vodu da stoji 2 sata, i onda procjediti to je to.

Sljezov čaj ima i druge primjene
Nezaslađenim sljezovim čajem možete ispirati grlo, nos, a njime možete natopiti i blaža oštećenja na koži kako bi brže zarasla.
Ovaj čaj bit će posebno učinkovit kod začepljenosti nosa i bolnog grla kod djece. Trudnice i dojilje trebale bi se prije konzumacije sljezovog čaja konzultirati sa doktorom.

www.farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!