Čuvarkuća za masno tkivo


Čuvarkuća se uzgaja u vrtovima kao ukrasna biljka, a često raste po seoskim krovovima. Raširila se po čitavom svijetu kao ukrasna biljka i nije joj poznata pradomovina. Latinsko ime joj je sempervivum – uvijek živuća. A to znači da je otporna i na najteže uvjete. Zanimljivo je da čuvarkuća djeluje i nakon zamrzavanja. To je logična posljedica njezine visoke tolerancije na hladnoću i sposobnosti preživljavanja u zimskim uvjetima.

Oblozi: Istucani listovi stavljaju se na rane, udarena mjesta, mjesta uganuća, na bolne dijelove zbog grčeva u nogama, na svrbljivu i bubuljičavu kožu, na opekline i ubode pčela. Ponavljamo li to nekoliko puta, bolovi i grčevi će nestati, a rane zarasti.

Sok: Nekoliko kapi iscijeđenoga soka stavlja se u bolno i upaljeno uho, a istodobno se na uho stavlja i oblog od istucanih listova ili soka čuvarkuće. Treba odležati nekoliko minuta sa sokom od čuvarkuće i okrenuti se poslije toga na stranu uha da taj se taj sok iscijedi iz uha. Ponovimo li to nekoliko puta bolovi će nestati. Ovim sokom se mogu liječiti rane, opekline, kožne bolesti i ubodi insekata. Svježi sok se doda u vodu i pije se protiv bronhitisa, gnojne upale grla i zubnoga mesa, za pročišćenje crijeva, a uzima se i kao umirujuće sredstvo kod živčane rastrojenosti.

Čuvarkuća s uljem: Samljeti listove čuvarkuće, isprešati sok, dodati soku 1/3 maslinova ulja i dobro izmiješati. Mješavinom soka i ulja mažu se opekline pa će se bolovi uskoro smanjiti, a ubrzat će se i zacjeljenje.

Sok od čuvarkuće za čišćenje lica

Sa terase illi iz bašte proberite najzdravije listove čuvarkuće, srednje veličine. Iseckajte je što sitnije, a onda tučkom ili flašom iscedite sok. Nanesite ga tuferom na kožu lica i vrata, i ostavite da daluje sat vremena. Isperite blago masirajući kožu mlakom vodom.

Čuvarkuća u medu

  • Ova smjesa pomaže kod mioma i cisti na maternici te probleme sa štitnjačom.
  • Djeluje detoksikacijski te se preporučuje nakon neumjerenosti u jelu i piću.
  • Pomiješana s vrućom vodom, smjesa čuvarkuće i meda snizuje temperaturu.

MJEŠAVINU ČUVARKUĆE I MEDA MOŽETE NARUČITI NA KUĆNU ADRESU KLIKOM >>> NARUČUJEM ČUVARKUĆU I MED ILI NARUČITI PUTEM TELFONA / VIBER 061 395 029

Čaj od čuvarkuće

Čaj od čuvarkuće izvrstan je kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, proljeva i čireva.

Kuhajte 10 g svježe ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode.Procijedite i pustite da se ohladi. Ujutro natašte popije šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kaškicu čaja.

Čuvarkuća za masno tkivo

Iako nema direktnih dokaza koji bi podržali tvrdnje da čuvarkuća može direktno pomoći u smanjenju masnog tkiva, neki ljudi vjeruju da konzumiranje čaja od listova čuvarkuće može imati blagotvoran efekat na metabolizam i može pomoći u procesu mršavljenja.

Međutim, važno je imati na umu da nema naučnih dokaza koji bi podržali ove tvrdnje. Također, prije nego što započnete bilo kakvu suplementaciju ili promjenu u ishrani, uvijek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom, poput ljekara ili nutricioniste, posebno ako imate zdravstvene probleme ili uzimate ljekove.

Čuvarkuća nije poznata kao efikasan lijek za masno tkivo (lipome), pa je najbolje da se ne oslanjate na njena ljekovita dejstva ukoliko imate masno tkivo. 
Lipomi su benigni tumori koji se formiraju ispod kože i sastoje se od masnog tkiva. U većini slučajeva, lipomi nisu opasni po zdravlje i ne zahtevaju liečenje, osim ako ne uzrokuju estetske ili funkcionalne probleme.
Ako imate masno tkivo i želite ih ukloniti, najbolje je da se posavjetujete sa dermatologom ili hirurgom. Oni će moći da vam pruže adekvatne savjete i opcije za uklanjanje lipoma, uključujući hirurško uklanjanje, liposukciju ili druge metode, u zavisnosti od veličine i lokacije lipoma.

Napominjemo da se samolječenje ili korišćenje biljnih preparata poput čuvarkuće za uklanjanje masnog tkiva može pokazati kao nepouzdano i potencijalno opasno. Uvijek je najbolje da se obratite ljekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporuke za tretman lipoma.


Evo nekih ključnih komponenata čuvarkuće i njihova moguća uloga:

Jabučna i mravlja kiselina: Ove organske kiseline mogu djelovati antiseptički i protivupalno. To znači da mogu pomoći u suzbijanju bakterija i ublažavanju inflamacije.
Sluzi i gume: Ove supstance djeluju vlažeće i zaštitno. Mogu pomogli u vlaženju i regeneraciji kože.
Minerali: Čuvarkuća sadrži razne minerale poput kalcija, magnezija i kalija koji su važni za vitalne funkcije organizma.
Tragovi alkaloida: Alkaloidi su široka grupa hemijskih spojeva sa raznoli jakim biološkim efektima. U čuvarkući se nalaze u tragovima, a njihovo precizno djelovanje u biljci još se istražuje.

Važno je napomenuti da tradicionalna medicina koristi sok ili listove čuvarkuće za razne tegobe. Međutim, naučna istraživanja o učinkovitosti čuvarkuće su uglavnom ograničena i ne postoje definitivni dokazi o njenoj efikasnosti za sve namjene.

Primjena čuvarkuće u narodnoj medicini:

Upale: Antiseptičko i protivupalno djelovanje čuvarkuće može biti korisno kod upala uha, grla ili kože.
Rane i oštećenja kože: Vlažeće i regenerativne osobine mogu pomoći u bržem zacjeljivanju rana i oštećenja kože.
Problemi s probavom: U narodnoj medicini, čuvarkuća se ponekad koristi i za probavne tegobe poput čira na želucu ili dvanadestopalačnom crevu.

Konsultovati se sa doktorom prije upotrebe čuvarkuće za bilo koju zdravstvenu tegobu.
Ne koristiti čuvarkuću kao zamjenu za standardne medicinske tretmane.
Iako su istraživanja o čuvarkući ograničena, njena tradicionalna upotreba i hemijski sastav pokazuju obećanje za daljnja istraživanja njenih potencijalnih zdravstvenih prednosti.

www.farmer.ba

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!