Divlja borovnica


Divlja borovnica ili Vaccinium mirtillus (latinski), napravljena je od male plave bobice koja se medicinski koristi stotinama godina. Kao i njihovi bliski rođaci, borovnice i brusnice, divlje borovnice imaju snažne antiupalne i antioksidativne osobine. Divlja borovnica se tradicionalno koristi za lečenje dijareje, proširenih vena, upale sluzokože i očvršćavanja arterija (ateroskleroza). Takođe se pokazalo da je posebno korisno za zdravlje očiju.


Divlja borovnica sadrži flavonoide koji se nazivaju antocijanozidi, koji se uglavnom nalaze u plodovima tamne kože i deluju kao moćni antioksidanti u organizmu. Smatra se da su ti antocijanozidi bar deo razloga što je borovnica efikasna u tretiranju takvih poremećaja oka kao što je makularna degeneracija, dijabetcka retinopatija i katarakta. U jednoj italijanskoj studiji, kombinacija ekstrakta borovnice i vitamina E zaustavila je progresiju katarakte u 97% ispitanika.

Divlja borovnica takođe može poboljšati noćni vid. Britanski piloti u Drugom svetskom ratu jeli su džem od borovnice pre leta noću, tvrdeći da im je džem dao bolji vid. Neka istraživanja ukazuju na to da su piloti bili u pravu – divlja borovnica može pomoći očima da se brže prilagode različitim intenzitetima svetlosti.

U Evropi, ekstrakt divlje borovnice pod nazivom Vaccinium Mirtillus Anthocianoside (VMA) je popularan tretman za hroničnu vensku insuficijenciju, stanje koje karakteriše oticanje, proširene vene, bol, svrab i čireve na nogama. Takođe se može pokazati kao efikasan tretman za Rainaudovu bolest, stanje koje izaziva ukočenost i bol u spoljašnjim ekstremitetima (prstima na rukama, prstima na nogama i u nosu) nakon izlaganja hladnoći – anti upalna svojstva divlje borovnice pomažu u smanjenju stresa kapilara i opuštaju male krvne sudove, što pomaže da krv teče u sve delove tela.

Budući da divlja borovnica jača kapilare, ona se takođe koristi da odvrati modrice.

Divlja borovnica promoviše dobru cirkulaciju i jača zidove arterija i stoga može biti efikasan tretman za aterosklerozu, stanje u kojem se kamenac nakuplja na zidovima arterija i blokira protok krvi sa kiceonikom u srcu.

Anti upalna svojstva divlje borovnice takođe utiču na smanjenje ukupne upale, uključujući i upalu desni, koja je povezana sa bolestima srca.
Divlja borovnica se dugo koristi za ublažavanje gastrointestinalne nelagodnosti. Tokom 16. veka u Engleskoj, unos divlje borovnica pomešane sa medom bio je popularan lek za dijareju.

Danas, Komisija E, ekspertska komisija koja procenjuje biljne lekove u Nemačkoj, podržava divlju borovnicu kao tretman za dijareju. Komisija takođe preporučuje divlju borovnicu za tretman u ustima – smatra se da borovnica ima jaka antiseptička svojstva, a početne studije ukazuju na to da može biti i efikasan tretman za peptične ulceracije. Divlja borovnica se takođe tradicionalno koristi u lečenju dijabetesa, fibrocistične bolesti dojke i bolne menstruacije.

Divlja borovnica je dostupna u tinkturama i kapsulama. Uobičajena doza je kapsula ekstrakta od 80 do 160 miligrama standardizovana na 25% antocijanidina, uzeti tri puta dnevno. Takođe možete jesti sveže ili sušene borovnice, ako ih možete pronaći. Divlja borovnica može izazvati gastrointestinalne smetnje, vrtoglavicu ili glavobolje, ali takvi izveštaji su retki.

Takođe, ljudi koji uzimaju lekove ili biljke koje snižavaju krvni pritisak, snižavaju šećer u krvi, prouzrokuju dijareju ili ublažavaju krv, treba da uzmu borovnicu sa oprezom – to može povećati efekte ovih biljaka i lekova.

Kapsule divlje borovnice - dostupne na bilo koju adresu.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!