Hrana je lijek i zato je ova bolnica uzgaja na svom krovu


Bostonska bolnica pacijente hrani povrćem uzgojenim na vlastitoj krovnoj farmi

Bostonski medicinski centar je na svom krovu uredio urbanu farmu kako bi pokrenuo uzgoj svježeg povrća za potrebe svojih pacijenata i lokalne zajednice.

Na farmi ove bostonske bolnice godišnje se proizvede preko 2.700 kilograma raznog povrća od čega se više od polovice podijeli pacijentima s nesigurnim i niskim primanjima. Ostatak uzgojenog povrća koristi se za potrebe bolničkog restorana, za pripremu hrane za pacijente i tečajeve kuhanja i uzgoja hrane. Bostonski medicinski centar je jedna od „najzelenijih“ medicinskih ustanova u SAD-u koje na svojim krovovima uzgajaju hranu.

Urbana farma ove bostonske bolnice prva je krovna farma u američkoj saveznoj državi Massachusetts te je ujedno najveća farma na krovovima njenog glavnog grada. Prostire se na površini od 250 četvornih metara i na njoj se na organski način uzgaja 25 različitih vrta povrća i to u sanducima za mlijeko ispunjenih zemljom. „Hrana je lijek. Zato je uzgajamo na našem krovu“, kaže David Maffeo iz bolničke uprave. „Urbane farme su još uvijek rijetke i u gradovima je teško nabaviti lokalno uzgojenu hranu.

Stoga na našem krovu uzgajamo povrće jer smo uvjereni da to dugujemo našim pacijentima i lokalnoj zajednici.“ Lindsay Allen upravlja ovom zelenom oazom na krovu bolnice od samog početka i kaže da se proizvodi ove farme koriste u prevenciji, kao i u liječenju bolesnika. Allen smatra kako se čak 72 posto bolničkih pacijenata nezdravo hrani i nema pristup zdravoj, lokalnoj uzgojenoj organskoj hrani. „Hrana koju konzumiramo ima izravnu vezu s našim zdravljem“, kaže Lindsay Allen te dodaje kako bolnice imaju odgovornost svoje pacijente hraniti boljom i kvalitetnijom hranom. „Općenito smatram da je hrana u bolnicama prilično loša, što nije dobro jer bolesnici zaslužuju kvalitetnu hranu.“

Osim što vodi farmu, Allen organizira i radionice zdrave hrane i pravilne prehrane te educira pacijente, zaposlenike bolnice i njihove obitelji o uzgoju hrane.

Bostonska bolnica zapošljava i brojne prehrambene tehničare i nutricioniste koji pacijente podučavaju kako najbolje pripremati obroke s proizvodima farme koje im besplatno dijele. Dakle, bostonska bolnica ne samo da pacijentima besplatno dijeli hranu, već im pruža i stručne savjete za zdravu prehranu.

Carrie Golden iz Bostona, jedna od pacijentica bolnice, vjeruje kako je jedini razlog što nema dijabetes to što ima pristup svježoj, lokalno uzgojenoj hrani.

Nekoliko godina nakon što joj je dijagnosticiran predijabetes, upućena je u Bostonski medicinski centar gdje je osim povrća s farme dobila i stručne savjete o zdravoj prehrani. „Postajete dijabetičar jer kada ne konzumirate zdravu hranu jedete sve što možete kako biste preživjeli“, kazala je Carrie Golden.

„Zbog zdrave hrane koju dobivam u bolnici naučila sam što je pravilna prehrana.“

Carrie Golden koristi povrće uzgojeno na bolničkom krovu posljednje tri godine i kaže da joj je to iskustvo promijenilo način razmišljanja o hrani. „Bilo je razdoblja kada danima nisam imala ništa za jesti, tako da znam cijeniti napore bostonske bolnice koja mi daje hranu potrebnu da ostanem zdrava“, kaže Golden.

S.F. / Ekovjesnik  

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!