Kako izliječiti upalu grla i krajnika za samo 4 sata


Upala grla i krajnika je veoma neugodno stanje koje može uzrokovati bol, nelagodu pri gutanju i opću slabost organizma. Srećom, postoje neki prirodni načini koji mogu pomoći u brzom izlječenju ovog problema.
Prva stvar koju trebate učiniti kada osjetite simptome upale grla je odmoriti se i piti puno tekućine. Voda će pomoći u hidrataciji tijela i ispiranju štetnih mikroorganizama iz grla. Također možete piti tople napitke poput čaja od kamilice ili meda kako biste ublažili bol.

Upala grla manifestira se bolom i peckanjem u grlu, otežanim gutanjem, kašljem, a ponekad i povišenom temperaturom.

Najčešći uzročnici upale grla su virusi. Znatno rjeđe upala grla uzrokovana je bakterijama od kojih je najpoznatija streptokokna upala grla. Upale se najviše javljaju u hladnijem dijelu godine, ali se mogu javiti i u ljetno doba.

Pojam upale grla odnosi se na tri različite upale ljudskog grla:
- upala ždrijela (faringitis)
- upala krajnika (tonzilitis)
- upala glasnica i grkljana (laringitis)

Donosimo vam jedan vrlo efikasan recept za liječenje upale grla i krajnika, koji garantira brz oporavak, u lakšim slučajevima – za samo 4 sata

Pasta za liječenje upale grla i krajnika – recept:

- 80 gr samljevenih sjemenki kima (kimel, obični kim, lat.Carum carvi) preliti s 200 ml vode i kuhati 15 minuta.

Dobit ćete gustu rastezljivu masu, koja sliči na talog kafe ili pastu.
Procijedite i dodajte 50 ml vode pa ponovo dovedite do ključanja. (opciono staviti i čašicu vinjaka/konjak)

 

DOTATNA RJEŠENJA KOD PROBLEMA SA UPALOM GRLA

Ispiranje grla slanom vodom jedan je od najpopularnijih i najučinkovitijih načina za brzo olakšanje simptoma upale grla i krajnika. Slana voda pomaže smanjiti oticanje, ublažiti bol i ubiti bakterije koje mogu uzrokovati infekciju.
Postupak
Pripremite slanu otopinu koristeći čašu tople vode i 1/2 čajne kašike soli.
Dobro promiješajte dok se sol potpuno ne otopi u vodi.
Uzmite gutljaj slane otopine u usta i ispljunite je.
Nagnite glavu unatrag i polako ispljunite slanu vodu iz usta, pazeći da pri tome ne progutate slanu otopinu.
Ponovite postupak nekoliko puta, svaki put koristeći svježu slanu otopinu.
Nakon što završite ispiranje, ispljunite preostalu slanu vodu iz usta.

Savjeti

Koristite toplu vodu, ali pazite da nije previše vruća da ne opeče grlo.
Pazite da ne gutate slanu otopinu i ispljunite je svaki put nakon što je koristite.
Ispiranje grla slanom vodom može se provoditi nekoliko puta dnevno kako bi se ubrzao proces ozdravljenja.

Ako imate poteškoća s ispiranjem grla slanom vodom, možete koristiti poseban uređaj za ispiranje grla koji je dostupan u apotekama
Ispiranje grla slanom vodom je jednostavan i jeftin način za brzo olakšanje simptoma upale grla i krajnika. Redovito ispiranje može pomoći ubrzati proces ozdravljenja i smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova. Međutim, ako se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršavaju, potrebno je potražiti stručni medicinski savjet.

Izliječiti upalu grla pravilno

Grlobolja se javlja kao znak upalne reakcije sluznice i limfoidnog tkiva koje poput zaštitnog prstena okružuje stražnji zid ždrijela i nabore lukova mekog nepca (krajnici ili tonzile, adenoidi). Praćena je crvenilom i otokom sluznice te bolnim i otežanim gutanjem.

Najčešći uzročnici upale su virusi.
Virusne grlobolje traju 2-3 dana, mogu biti praćene povišenom temperaturom i često se razviju u tzv. prehladu s curenjem nosa i nadražajnim kašljem. Tipično je da se nakon prvih nekoliko dana simptomi smiruju, a kašalj može potrajati i desetak dana.

Za terapiju se treba osloniti na tople napitke, inhalaciju vodene pare, smirivanje kašlja medom ili biljnim bombonima, sirupom za kašalj, a sve u cilju da se pomogne sluznici da se što prije obnovi i oporavi.

Treba izbjegavati uzimanje antipiretika ako je temperatura niža od 38°C. Isto tako, ne treba uzimati različita dekongestivna sredstva i protuupalne pripravke koji anesteziraju ili “dezinficiraju” ždrijelo. Naime, takvi pripravci do neke mjere smanjuju nelagodu, ali i blokiraju zaštitnu upalnu reakciju, pa time remete fiziološke mehanizme obrane i usporavaju oporavak.

Kod bakterijske upale grla postoje simptomi koji ukazuju da je potrebno što prije javiti se doktoru.
 - temperatura od 39°C
 - povišena temperatura koja se ne smanjuje
-  povećani limfni čvorovi
-  bol u uhu ili sinusima
- pojava osipa
-  malaksalost

Upala grla je bolest koja se najčešće pojavljuje kod djece. Simptomi mogu biti blagi ili nešto izraženiji. Kod virusne upale grla potrebno je odmarati i liječiti se kućnom medicinom. Dok, kod bakterijske upale grla ili kod pojave visoke temperature ili kada bolest traje dulje od 7 dana, treba posjetiti doktora. Doktor će potom pripisati antibiotik i pratiti tok razvoja bolesti.

Farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!