Mlijeko u prahu


Mlijeko u prahu je proizvod koji se dobiva sušenjem mlijeka, čime se uklanja voda iz mlijeka i dobiva se prah koji se može čuvati dulje vrijeme. Mlijeko u prahu se može koristiti na različite načine, kao što su priprema napitaka, dodavanje u kolače, umake, juhe, itd.

Postoje različite vrste mlijeka u prahu, kao što su punomasno mlijeko u prahu, obrano mlijeko u prahu i djelomično obrano mlijeko u prahu. Različite vrste mlijeka u prahu imaju različite količine mliječnih masti i proteina.

Koja je razlika između mlijeka u prahu i običnog

Glavna razlika između mlijeka u prahu i običnog mlijeka je u njihovoj teksturi i načinu skladištenja. Mlijeko u prahu se proizvodi uklanjanjem vode iz tekućeg mlijeka i pretvaranjem preostalog mliječnog praha u fini prah. S druge strane, obično mlijeko se dobiva direktnim mužnjem krava, pa se koristi u svježem stanju ili se pasterizira kako bi se produljio rok trajanja.

Još jedna razlika između mlijeka u prahu i običnog mlijeka je u količini masti koju sadrže. Mlijeko u prahu ima niži sadržaj masti nego obično mlijeko. U pravilu, mlijeko u prahu sadrži manje od 1% masti, dok obično mlijeko može sadržavati od 1% do 4% masti, ovisno o vrsti mlijeka.

Mlijeko u prahu ima i duži rok trajanja od običnog mlijeka jer se voda iz njega uklanja tijekom proizvodnje, što smanjuje rizik od kvarenja. Također, mlijeko u prahu je praktično za skladištenje i transport jer se lako može prevoziti u velikim količinama i ne zahtijeva hlađenje.

Kada se koristi za pripremu hrane ili napitaka, mlijeko u prahu i obično mlijeko se mogu koristiti kao zamjena jedno za drugo. Međutim, važno je imati na umu da će mlijeko u prahu dati drugačiji okus i teksturu hrani ili napitku u odnosu na obično mlijeko.

Mlijeko u prahu je popularan proizvod jer se može dugo čuvati, ne mora se čuvati u hladnjaku i može se koristiti u mnogim receptima. Međutim, treba imati na umu da mlijeko u prahu nije uvijek zamjena za svježe mlijeko u receptima, jer se neke kemijske reakcije u kuhinji neće dogoditi na isti način s mlijekom u prahu.
Mlijeko u prahu se proizvodi sušenjem svježeg mlijeka, što uklanja vodu iz mlijeka i ostavlja suhi prah koji se može čuvati dulje vrijeme. Proces proizvodnje mlijeka u prahu obično se sastoji od sljedećih koraka:
Svježe mlijeko se najprije zagrijava na visoku temperaturu kako bi se ubili mikroorganizmi i produžio vijek trajanja mlijeka. Ovisno o vrsti mlijeka u prahu koja se proizvodi, mlijeko se može dodatno obrađivati kako bi se uklonila mast ili dodali drugi sastojci.
Zagrijano mlijeko se koncentrira, što znači da se uklanja dio vode. Ovaj se postupak može izvesti na različite načine, kao što su vakuumsku koncentraciju, ultrafiltraciju ili reverznu osmozu.
Koncentrirano mlijeko se zatim suši kako bi se uklonila preostala voda i dobila suha praškasta tvar. Postupak sušenja može se izvesti na različite načine, kao što su raspršivanje, valjčanje ili liofilizacija.
Konačni proizvod se obično pakira u vrećice ili kartonske kutije i može se čuvati dulje vrijeme bez hlađenja.

Nakon ovih koraka, proizvod se provjerava kako bi se osigurala kvaliteta i sigurnost, a zatim se distribuira u prodaju.
mlijeko u prahu recepti

Mlijeko u prahu može se koristiti u mnogim receptima za pripremu hrane i pića. Ovdje su neki primjeri recepata koji koriste mlijeko u prahu:

Napitak od mlijeka u prahu
Sastojci:
2 žlice mlijeka u prahu
2 žlice šećera
2 šalice vode
1/4 žličice ekstrakta vanilije (opcionalno)
Upute:

Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer i vaniliju u velikoj posudi.
Ulijte vodu u posudu i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Poslužite toplo ili hladno.
Muffini od mlijeka u prahu
Sastojci:
2 šalice brašna
1/2 šalice šećera
1/2 šalice mlijeka u prahu
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1/2 šalice ulja
2 jaja
1 šalica mlijeka
Upute:

Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalupe za muffine.
Pomiješajte brašno, šećer, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi.
U drugoj posudi pomiješajte ulje, jaja i mlijeko dok ne postanu glatki.
Dodajte mokre sastojke u suhe i miješajte dok se sve ne sjedini.
Napunite kalupe za muffine smjesom i pecite oko 20 minuta, ili dok muffini ne dobiju zlatno smeđu boju.
Krema od mlijeka u prahu
Sastojci:
1 šalica mlijeka u prahu
1/4 šalice šećera
2 žlice brašna
1/4 žličice soli
2 šalice vode
1 žlica maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
Upute:

Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer, brašno i sol u posudi srednje veličine.
U drugoj posudi zagrijte vodu i maslac dok se maslac ne otopi.
Dodajte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne.
Maknite s vatre i dodajte vaniliju.
Poslužite toplu ili hladnu kao preljev za kolače ili palačinke.

 

Mlijeko u prahu nutritivne vrijednosti

Mlijeko u prahu je vrlo hranjiv proizvod koji sadrži važne hranjive tvari poput proteina, ugljikohidrata i vitamina i minerala. Ovdje su osnovne nutritivne vrijednosti mlijeka u prahu po 100 g:

Kalorije: 496
Proteini: 26 g
Masti: 28 g
Ugljikohidrati: 38 g
Vlakna: 0 g
Šećeri: 38 g
Kalcij: 853 mg
Željezo: 1,1 mg
Magnezij: 111 mg
Fosfor: 826 mg
Kalij: 1260 mg
Natrij: 470 mg
Cink: 3,9 mg
Vitamin A: 385 µg
Vitamin B1: 0,4 mg
Vitamin B2: 1,7 mg
Vitamin B3: 1,4 mg
Vitamin B5: 6,1 mg
Vitamin B6: 0,3 mg
Vitamin B9: 25 µg
Vitamin B12: 3,3 µg
Vitamin C: 2,5 mg
Vitamin D: 7,6 µg
Vitamin E: 0,9 mg

Kao što se vidi, mlijeko u prahu je bogato kalcijem, koji je ključan za zdrave kosti i zube. Također sadrži mnoge druge važne minerale, poput fosfora i kalija, koji pomažu u održavanju zdravog srca i mišića. Mlijeko u prahu je također bogato proteinima, koji su važni za rast i obnovu stanica, te vitamina B skupine koji su bitni za metabolizam i funkciju živčanog sustava. Međutim, zbog visokog sadržaja masti i šećera, mlijeko u prahu treba konzumirati umjereno kao dio uravnotežene prehrane.

Mlijeko u prahu rok trajanja

Mlijeko u prahu ima relativno dug rok trajanja u usporedbi s tekućim mlijekom. To je zato što je većina vlage uklonjena iz mlijeka prije nego što se pretvori u prah, što smanjuje rizik od kvarenja. Rok trajanja mlijeka u prahu obično ovisi o načinu skladištenja i uvjetima u kojima se čuva.

Uobičajeno, rok trajanja mlijeka u prahu je otprilike 18 mjeseci do 2 godine od datuma proizvodnje. No, ako se mlijeko u prahu čuva u dobro zatvorenoj, hermetički zatvorenoj posudi, na hladnom i suhom mjestu, može se zadržati duže vrijeme. Važno je napomenuti da iako je mlijeko u prahu dugotrajno, ne preporučuje se konzumirati mlijeko u prahu nakon isteka roka trajanja ili ako postane žuto ili razvije neugodan miris ili okus.

Mlijeko u prahu omjer vode

Omjer vode i mlijeka u prahu ovisi o vrsti mlijeka u prahu i svrsi koju ga koristite. Općenito, omjer je obično 1:2, što znači da se 1 šalica mlijeka u prahu pomiješa s 2 šalice vode. Međutim, preporučene upute za pripremu razlikuju se od proizvođača do proizvođača, stoga je najbolje provjeriti upute na ambalaži mlijeka u prahu koje koristite.

Ako želite koristiti mlijeko u prahu za kuhinjske svrhe, poput pripreme kolača ili drugih recepata, obično se preporučuje miješanje mlijeka u prahu s vodom u omjeru 1:2 ili 1:3 (jedna šalica mlijeka u prahu na dvije ili tri šalice vode).

Ako želite pripremiti mlijeko za piće, možete koristiti omjer 1:2, no također možete dodati više vode ili manje vode, ovisno o tome koliko želite da bude kremasto ili gusto. Također možete koristiti toplu ili hladnu vodu, ovisno o vašim željama.

Mlijeko u prahu se koristi u mnogim kuhinjskim receptima kao zamjena za tekuće mlijeko. Također se može koristiti kao dodatak kavi, čaju i drugim toplim napicima. Osim toga, mlijeko u prahu se često koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju sladoleda, čokolade, kondenziranog mlijeka, krema, kolača i drugih slastica.

Mlijeko u prahu se može pronaći u trgovinama prehrambenih proizvoda i u prodavaonicama za opskrbu hranom. Najčešće se nalazi u vrećicama ili kartonskim kutijama. U nekim zemljama, mlijeko u prahu se često koristi kao alternativa svježem mlijeku jer se može čuvati duže vrijeme i ne zahtijeva hlađenje.

Mlijeko u prahu se također koristi kao osnovni sastojak u mnogim proizvodima, kao što su proteinski napitci, energetske pločice, žitarice i druge grickalice. Također se koristi u nekim kozmetičkim proizvodima, poput krema i losiona za njegu kože.

 Šteta mlijeka u prahu i kontraindikacije

Mlijeko u prahu obično nije štetno za zdravlje, ali postoji nekoliko kontraindikacija koje treba uzeti u obzir. U nekim slučajevima, ljudi mogu biti alergični na mliječne proteine, uključujući proteine koji se nalaze u mlijeku u prahu. Alergijska reakcija na mliječne proteine može izazvati simptome poput osipa, svrbeža, oticanja lica i grla, poteškoća s disanjem i anafilaktičkog šoka, što može biti opasno po život.

Također, mlijeko u prahu sadrži laktozu, prirodni šećer koji se nalazi u mlijeku, što ga čini nepodobnim za osobe koje su intolerantne na laktozu. Osobe s intolerancijom na laktozu ne mogu probavljati laktozu i mogu razviti simptome poput nadutosti, proljeva, plinova i abdominalne boli.

U nekim slučajevima, mlijeko u prahu se može proizvoditi pomoću procesa koji uključuju korištenje kemikalija ili drugih aditiva. Stoga, ako osoba ima osjetljivosti na određene kemikalije ili aditive, mlijeko u prahu može biti nepodobno za nju.

U svakom slučaju, prije konzumiranja mlijeka u prahu, osobito ako ste alergični na mliječne proteine ili intolerantni na laktozu, svakako se savjetujte s liječnikom ili nutricionistom kako biste utvrdili je li mlijeko u prahu prikladno za vaše prehrambene potrebe.

Izvori:

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). (2007). Milk and Milk Products. Retrieved from http://www.fao.org/3/a-a0512e.pdf

National Institutes of Health. (2020). Lactose Intolerance. Retrieved from https://medlineplus.gov/lactoseintolerance.html

Jinsmaa, Y., Todoroki, K., & Tsumagari, H. (2007). Milk protein allergies. Journal of Medical Investigation, 54(1-2), 15-21.

USDA FoodData Central. (n.d.). Full Report (All Nutrients): 141391, Milk, Nonfat, Dry. Retrieved from https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168908/nutrients

U.S. Food and Drug Administration. (2018). Food Allergies: What You Need to Know. Retrieved from https://www.fda.gov/food/buy-store-serve-safe-food/food-allergies-what-you-need-know

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!