Orhideja uzgoj


Danas postoji više od 25.000 vrsta orhideja koje se mogu pronaći diljem svijeta, osim u Antarktici.

Orhideje su dobile ime po grčkoj riječi "orchis", što znači testis, jer su gomoljasti korijeni nekih vrsta orhideja nalikovali testisima. Orhideje su bile popularne biljke u antičkoj Grčkoj i Rimu, gdje su korištene u medicini i kao ukrasne biljke.

Tijekom 19. stoljeća, orhideje su postale vrlo popularne u Europi i Sjevernoj Americi zbog svoje ljepote i raznolikosti. Mnogi istraživači i ljubitelji biljaka počeli su putovati u egzotične krajeve svijeta u potrazi za novim vrstama orhideja. Ova strast za orhidejama dovela je do nekih problema, kao što je prekomjerno iskorištavanje prirodnih staništa orhideja.

Danas se mnoge vrste orhideja uzgajaju u laboratorijima, što omogućuje da se očuva prirodna populacija orhideja u prirodi. Uzgajivači orhideja nastavljaju uzgajati nove vrste orhideja, uključujući hibridne sorte koje su prilagođene životu u zatvorenom prostoru i koje se mogu uzgajati kao ukrasne biljke.


Orhideje su popularne biljke zbog svoje ljepote i raznolikosti cvjetova. Uzgoj orhideja može biti malo izazovan, ali s nekoliko korisnih savjeta i malo strpljenja možete uzgajati zdrave i lijepe orhideje.

Evo nekoliko koraka za uzgoj orhideja:

Odaberite odgovarajuću vrstu orhideje za svoje uvjete. Postoje različite vrste orhideja koje se mogu uzgajati u različitim uvjetima, kao što su temperatura, svjetlost i vlažnost.

Odaberite odgovarajući supstrat. Orhideje obično zahtijevaju supstrat koji je prozračan i drenira dobro, a ne zadržava previše vlage. Možete koristiti posebno pripremljeni supstrat za orhideje koji sadrži kore drveta, vermikulit, perlit ili sphagnum mahovinu.

Odaberite prikladno mjesto za uzgoj orhideja. Orhideje obično zahtijevaju dovoljno svjetlosti, ali ne smiju biti izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti. Također preferiraju vlažne uvjete, pa bi mogli dobro uspijevati u kupaonicama ili kuhinjama.

Redovito zalijevajte orhideje. Orhideje trebaju dovoljno vode, ali isto tako ne smiju biti previše natopljene. Idealno je zalijevati orhideje kada se gornji sloj supstrata osuši. Također, orhideje se mogu poprskati vodom kako bi se povećala vlažnost zraka oko biljke.

Gnojite orhideje. Orhideje trebaju hranjive tvari kako bi rasle i cvjetale. Možete koristiti posebno pripremljeno gnojivo za orhideje koje sadrži potrebne hranjive tvari.

Pratite biljke. Redovito pregledajte svoje orhideje kako biste provjerili ima li znakova štetnika ili bolesti. Ako primijetite probleme, poduzmite mjere za rješavanje problema.

Uz ovih nekoliko koraka i malo pažnje, možete uzgajati lijepe i zdrave orhideje u svom domu ili vrtu.

 

 

 

Orhideja razmnožavanje

Postoji nekoliko načina za razmnožavanje orhideja, a neki od njih uključuju:

Razmnožavanje sjemenom: Ovo je metoda koja se koristi za uzgoj novih vrsta orhideja. Sjeme orhideja može biti vrlo sitno i zahtijeva posebne uvjete kako bi klijalo. Ova metoda može biti vrlo izazovna i dugotrajna, te se obično koristi u laboratorijima.

Razmnožavanje dijeljenjem: Ovo je jednostavan način razmnožavanja orhideja, a koristi se za razmnožavanje biljaka koje imaju gomolje ili rizome. Biljke se pažljivo izvade iz posude, a zatim se gomolj ili rizom pažljivo podijele oštrim nožem na dijelove, pri čemu se paziti da svaki dio ima dovoljno korijena i lišća. Svaki dio se zatim može zasaditi u zasebnu posudu.

Razmnožavanje reznica: Ovo je još jedan jednostavan način razmnožavanja orhideja, a koristi se za razmnožavanje biljaka koje imaju dugi stabljike. Reznica se pažljivo reže s biljke i zatim se stavlja u vodu ili u tlo za uzgoj. Kada se reznica ukorijeni, može se zasaditi u zasebnu posudu.

Razmnožavanje keikima: Keikim su male biljke koje rastu iz matične biljke orhideje. Kada se keiki razviju dovoljno, mogu se pažljivo odvojiti od matične biljke i zasaditi u zasebnu posudu.

Uz malo truda i strpljenja, orhideje se mogu razmnožiti pomoću bilo koje od ovih metoda, a zatim ih možete uživati u svojoj zbirci biljaka.

Održavanje orhideja

Održavanje orhideja može biti malo izazovno, ali uz malo znanja i truda, možete uživati u prekrasnim cvjetovima vaših orhideja.

Evo nekoliko osnovnih savjeta za održavanje orhideja:

 Orhideje vole svjetlost, ali ne previše izravne sunčeve svjetlosti. Stoga ih treba držati na mjestu s difuznom svjetlošću ili blizu prozora s prozirnim zavjesama.Orhideje vole toplije temperature, ali ne previše vruće. Idealna temperatura za većinu orhideja je između 18-24°C tijekom dana i nešto niža noću.

 Orhideje ne vole previše vode. Važno je zalijevati ih umjereno, jednom do dva puta tjedno ovisno o uvjetima u kojima se nalaze. Tlo treba biti vlažno, ali ne smije biti previše mokro.

Orhideje trebaju gnojivo kako bi rasle i cvjetale. Preporučuje se upotreba posebnog gnojiva za orhideje koje sadrži uravnotežene hranjive tvari za njihovu optimalnu prehranu. Gnojivo treba koristiti u skladu s uputama proizvođača.

Presađivanje: Orhideje se obično presađuju svakih 2-3 godine, kada korijenje počne rasti izvan posude ili kada tlo postane staro i slabo hranjivo. Preporučuje se upotreba posebnog supstrata za orhideje koji sadrži koru drveća, vermikulit i perlit.

Prskanje: Orhideje vole vlažan zrak, stoga ih je dobro povremeno poprskati vodom. To će im pomoći da se izbjegne suhoća zraka, što može uzrokovati sušenje rubova lišća.

Slijedeći ove savjete, vaše orhideje će vam cvjetati dugi niz godina. U slučaju da vaše orhideje počnu pokazivati neobične simptome, poput truljenja korijena ili lišća, preporučuje se kontaktirati stručnjaka za biljke koji će vam pomoći u dijagnosticiranju problema i pružiti savjete za rješavanje istog.

Kako da orhideja ponovno procvjeta?

Ako vaša orhideja nije cvjetala neko vrijeme, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da potaknete njezin novi cvat:

Pravilno zalijevanje: Orhideje ne cvjetaju kada su pod stresom, a jedan od najčešćih uzroka stresa kod orhideja je nedostatak vode ili previše vode. Provjerite jesu li korijeni vaše orhideje dovoljno vlažni, ali nemojte ih preplaviti. Idealno bi bilo zalijevati orhideju kada se gornji sloj supstrata osuši, ali korijenje još uvijek ostaje vlažno.

Pravilno osvjetljenje: Orhideje cvjetaju kada dobivaju dovoljno svjetla, ali previše izravne sunčeve svjetlosti može oštetiti lišće i cvjetove. Orhideje vole svjetlost, ali ne direktno iznad prozora. Pokušajte pronaći idealno mjesto s difuznom svjetlošću.

Gnojidba: Orhideje cvjetaju kada dobivaju dovoljno hranjivih tvari. Preporučuje se korištenje posebnog gnojiva za orhideje koje sadrži uravnotežene hranjive tvari. Gnojivo bi se trebalo primjenjivati prema uputama na proizvodu.

Održavanje temperature: Orhideje cvjetaju kada su u optimalnim temperaturama. Za većinu orhideja, idealna temperatura je između 18-24°C tijekom dana i nešto niža noću.

Promjena supstrata: Ako orhideja nije cvjetala neko vrijeme, možda je vrijeme da je presadite. Možda tlo više nije hranjivo ili su korijeni pregusti. Orhideje se obično presađuju svakih 2-3 godine.

Podrezivanje: Ako su stabljike orhideje postale duge i visoke, možda će biti potrebno podrezivanje. To će omogućiti da se orhideja usredotoči na rast novog cvjetanja.

Napomena: Ako je vaša orhideja dugotrajno bez cvijeća i dalje ne cvjeta nakon što ste poduzeli gore navedene mjere, možda će biti potrebno konzultirati se s lokalnim vrtlarom ili stručnjakom za orhideje kako biste utvrdili je li problem u drugim faktorima poput uvjeta uzgoja, sorte orhideje, starosti itd.


Postoji preko 25.000 vrsta orhideja i mnoge od njih se koriste u hortikulturi. Ovdje ćemo navesti neke od najpopularnijih sorti orhideja:

Phalaenopsis - poznata kao "motes orhideja", ova orhideja je najpopularnija sorta zbog dugotrajnosti i lakoće uzgoja.

Cattleya - poznata i kao "kraljica orhideja", ova sorta je popularna zbog svojih velikih i mirisnih cvjetova.

Dendrobium - ova sorta orhideja ima duguljaste i tanka stabljike s cvjetovima u obliku zvona.

Oncidium - poznata kao "krilata orhideja", ova sorta ima malene cvjetove koji podsjećaju na leptire.

Vanda - ova sorta je popularna zbog svojih velikih i živopisnih cvjetova koji rastu na dugim stabljikama.

Miltonia - ova sorta poznata je po svojim velikim cvjetovima s različitim bojama i uzorcima.

Brassia - ova sorta ima jedinstvene cvjetove koji nalikuju ptičjim krilima.

Paphiopedilum - poznata kao "pantofla orhideja", ova sorta ima cvjetove u obliku cipela s nekoliko različitih boja.

Odontoglossum - ova sorta ima velike cvjetove s bogatim bojama i mirisima.

Cymbidium - ova sorta poznata je po svojim dugim stabljikama s više cvjetova u raznim bojama.

Postoji mnogo drugih sorti orhideja koje se koriste u hortikulturi, ali ove su među najpopularnijima.

 

Izvori:

American Orchid Society - https://www.aos.org/
Royal Horticultural Society - https://www.rhs.org.uk/
OrchidsMadeEasy.com - https://www.orchidsmadeeasy.com/
The Spruce - https://www.thespruce.com/
Orchid Society of Great Britain - https://www.osgb.org.uk/
World Orchid Conference - https://www.woc2024.org/

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!