Prirodni lijek za upalu uha


Upala uha je vrlo česta pojava kod djece i kod odraslih. Može uzrokovati bol i nelagodu, a u slučajevima kada se ne izliječi u potpunosti, vrlo brzo može se vratiti.

Upalu uha liječnici obično liječe antibioticima, iako antibiotici nisu nužni u svim slučajevima. Ako se reagira brzo i na vrijeme, upala uha može se riješiti na prirodni način.

Najčešći uzorci upale uha

Postoje brojni razlozi i uzroci upale uha, no najčešće nastaje kao posljedica infekcije gornjeg dijela dišnog sustava. Zato je uvijek iznimno važno u potpunosti izliječiti upalu. Osim toga, do upale uha može doći u slučajevima kada je Eustahijeva cijev nešto manja. Ona povezuje uho sa stražnjim dijelom nosa.

Postoje i neke trivijalne stvari koje su također odgovorne za upalu uha. Primjerice, nagla promjena pritiska zraka tokom vožnje avionom. Uho se može inficirati i plivajući u zagađenoj vodi. Nije neobično da do upale uha dolazi i nakon uobičajenog kupanja u bazenu. Zato je važno temeljito očistiti i osušiti uši nakon plivanja ili tuširanja.

Zapravo, čišćenje ušiju je prilično jednostavno. Ne trebaju vam nikakvi preparati, sapuni i sl. Jednostavno uho isperite vodom tijekom tuširanja. Očistite ga mekanim ručnikom ili maramicom, a nikako ne štapićima za uši.

Simptomi upale uha

Različite vrste upale uha stvaraju različite simptome. Međutim, neki simptomi su zajednički. Ako imate upalu uha, sigurno ćete osjetiti bol u uhu koja može biti popraćena glavoboljom. Može se pojaviti i iscjedak iz uha u obliku tekućine ili gnoja. Slabiji sluh također je simptom upale uha. Osim toga, nije neobično da tijekom trajanja upale čujete šumove ili zujanje u uhu. Područje oko uha može biti nadraženo, crveno ili otečeno. Svrbež u uhu također je jasni pokazatelj da je riječ o upali. Jače upale uha često su popraćene vrućicom, vrtoglavicom ili gubitkom apetita.

Prirodni lijekovi za upalu uha: Brži oporavak bez antibiotika

Prije nego što pređemo na prirodne lijekove, važno je razumjeti simptome upale uha kako biste znali što trebate liječiti. Simptomi mogu varirati ovisno o dobi i ozbiljnosti infekcije. Evo nekoliko najčešćih simptoma:

1. Bol u uhu

Bol u uhu obično je prvi znak upale. Može biti blaga do jaka i oštra, posebno kod djece koja možda ne mogu precizno opisati svoju nelagodu.

2. Svrbež

Svrbež u uhu često prati bol i može biti izuzetno iritantan.

3. Oticanje

Upala uha može uzrokovati oticanje uha, što može rezultirati osjećajem pritiska unutar uha.

4. Gubitak sluha

Gubitak sluha može se javiti zbog nakupljanja tekućine u unutarnjem uhu.

5. Poteškoće s ravnotežom

Osobe s upalom uha mogu imati problema s ravnotežom ili vrtoglavicom.

Prirodni lijekovi za upalu uha

1. Topla kompresija

Tople komprese su jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih prirodnih lijekova za ublažavanje simptoma upale uha. Stavite vlažnu toplu krpu na zahvaćeno uho i držite je nekoliko minuta. Topla kompresija poboljšava cirkulaciju krvi i pomaže ublažiti bol i oticanje.

2. Kapljice ulja čajevca

Ulje čajevca ima snažna antibakterijska svojstva. Pomiješajte nekoliko kapi ulja čajevca s malo baznog ulja poput maslinovog ulja i nanesite nekoliko kapi ove smjese u zahvaćeno uho. Ovo može pomoći u borbi protiv infekcije i ublažiti svrbež.

3. Bijeli luk

Bijeli luk je još jedan prirodni antibiotik. Napravite tinkturu sa bijelim lukom tako da usitnite nekoliko češnjeva i ostavite ih da odstoje u maslinovom ulju nekoliko sati. Nanesite nekoliko kapi ove tinkture u zahvaćeno uho kako biste ublažili bol i smanjili upalu.

4. Kamilica

Kamilica ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći ublažiti bol i nelagodu. Napravite čaj od kamilice i nanesite ga na vatu. Nježno umetnite vatu u uho kako biste smanjili bol i upalu. Kamilica također može pomoći opuštanju i poboljšati san.

5. Crveni luk

Luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Ispečeni luk može biti izuzetno koristan za ublažavanje boli i upale uha. Pečeni luk stavite u čistu krpu i nanesite ga na bolno uho.

6. Đumbir

Đumbir ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju oticanja i nelagode. Napravite đumbirov čaj i pijte ga nekoliko puta dnevno.

Upala uha kod djece

Upala uha je posebno česta kod male djece, a simptomi mogu biti teži za prepoznati jer mališani možda ne mogu precizno izraziti svoje nelagodnosti. Evo što trebate učiniti ako sumnjate da vaše dijete ima upalu uha:

 Posjetite doktora

Ako primijetite da dijete drži uho, češe ga ili je razdražljivo, to su znakovi da nešto nije u redu. Obavezno posjetite pedijatra ili porodičnog doktora kako biste dobili pravilnu dijagnozu i upute za liječenje.

Pratite temperaturu

Dijete s upalom uha često ima povišenu temperaturu. Redovito mjerite temperaturu i slijedite upute doktora  o primjeni antipiretičkih lijekova ako je potrebno.

Obratite pažnju na promjene u apetitu

Upala uha može utjecati na apetit djeteta. Ako primijetite promjene u prehrani, obavijestite doktora.

Pružite udobnost i podršku

Pružite djetetu dodatnu pažnju i udobnost. Topla kompresija na uhu može pomoći smanjiti bol. Pomažite djetetu da se osjeća sigurno i utješeno.

Upala uha može biti bolno iskustvo, ali prirodni lijekovi mogu biti korisni za ublažavanje simptoma i poticanje bržeg oporavka. Međutim, uvijek se posavjetujte s doktorom prije nego što koristite bilo koji prirodni lijek, posebno kod djece. Vaše dijete zaslužuje najbolju brigu o zdravlju, a pravilna dijagnoza i liječenje su od ključne važnosti za oporavak. S primjerenim tretmanom i podrškom, upala uha može biti brzo prevladana, omogućavajući vam da se brže vratite svakodnevnim aktivnostima.

Farmer.ba

OVDJE MOŽETE NARUČITI >>> SVIJEĆE ZA UŠI

>>> Svijeće za uši su 100% prirodni proizvod koji se stoljećima koristi u svim kulturama. Proizvodi se isključivo ručno od djevičanskog pčelinjeg voska, sirovog pamuka i eteričnog ulja lavande, što garantira izvrsnu kvalitetu.

Svijeće za uši su bezbjedan, jednostavan i efikasan sistem održavanja higijene ušiju kod kuće, te je ova metoda čišćenja ušiju jedna od najstarijih i najraširenijih metoda na svijetu.

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!