Slatki pelin – ljekovita biljka broj jedan!


Pelin biljka je izuzetna za razne bolesti i problem.

Slatki Pelin ili pelen (Artemisia absinthium) je biljka koja je izuzetno cijenjena i poznata zbog svojih zdravstvenih i ljekovitih koristi. Ona dostiže visinu i do 1m. Ovu biljku prepoznaćete po srebrnim i vrlo razgranatim listovima, ali i po malim žućkastim cvetovima. Njega također odlikuju i jak ukus i miris.

Biljka pelin je vrlo važna u primjeni terapija i liečenju, zbog svog eteričnog ulja koji sadrži gorke supstance. Ukoliko imate problema sa žuči ili ukoliko želite da pročistite krv, znajte da je on pravi izbor za vas. Pelin će vam pomoći da rješite mnoge zdravstvene probleme koje imate sa svojim organizmom, jer on predstavlja jednu od najljekovitijih bijaka.

Slatki pelin porijeklo

Slatki pelin (Artemisia annua) je biljka iz porodice Asteracea koja se upotrebljavala u kineskoj medicini već prije 2000 godina. Koristi se za snižavanje povišene tjelesne temperature, kod groznice i liječenje malarije, dok novija istraživanja pokazuju izvrsne rezultate i učinkovitost kod najtežih oblika karcinoma.
 
Slatki pelin biljka je porijeklom iz Azije koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a znanstvenici sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilišta Washington i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili samo iz suhog lišća te biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog koronavirusa. 

Biljka vrlo karakterističnog izgleda – ima lišće koje izgledom podsjeća na paprat dok miris biljke podsjeća na kamfor. Može narasti čak i do 2 m visine te je rasprostranjena najviše u sjevernoj Aziji i Indoneziji, a zbog svoje učinkovitosti se uzgaja širom svijeta.

Ova biljka se najčešće koristi u vidu čaja. Ukoliko se, pak koristi za lečenje karcinoma pluća, upotreba je nešto drugačija, jer se preporučuje pripremiti mešavinu biljke slatki pelin i koprive, koja je izuzetan prirodni izvor željeza.

Pored čaja, u upotrebi je i ulje od slatkog pelina, koje je naročito preporučljivo koristiti za lječenje različitih kožnih oboljenja.

No, budući da je nedovoljno istraženo dejstvo slatkog pelina, uvek je preporuka koristiti ga uz stručni nadzor osobe koja je upućena u sve neophodne detalje vezane za njegovu upotrebu.
Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da se slatki pelin ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti tokom prvog tromesečja trudnoće, mada je poželjno izbegavati ga tokom cijele trudnoće, jer vrlo često njegova upotreba u ovom periodu dovodi do uginuća ploda.

Uz to, ne savjetuje se upotreba ove biljke za osobe koje pate od dijabetesa, jer vrlo često može da izazove hipoglikemiju, a u pojedinim slučajevima može da izazove i izuzetno neprijatne aritmije, koje ponekad mogu da budu jako opasne.

Slatki pelin slika

Slatki pelin ili mirisni pelin jednogodišnja je zeljasta biljka iz roda pelina koji pripada porodici glavočika. U prirodi raste kao korovska biljka. Poznata su i medicinski potvrđena ljekovita svojstva slatkog pelina, prvenstveno u tretiranju malarije.

Slatki pelin kako izgleda i gdje ga pronaći?

Sigurno se pitate gdje raste slatki pelin i gdje ga pronaći.

Stanište slatkog pelina vodi porijeklo iz sjeverne Azije, a posebno se koristi u kineskoj tradicionalnoj medicini. U Indoneziji se slatki pelin gaji kao ukrasna biljka. Međutim, danas se ova biljka uspešno gaji širom sveta, a ima ga čak i po razuđenim dijelovima Severne Amerike.

Slatki pelin raste na padinama, ivicama šuma i po opustošenim predelima. S obzirom na to da je korovska biljka, lako se prilagođava i može se naći duž puteva, na brežuljcima i obalama rijeka.

Sada kada znate gdje ga možete naći, treba i da znate kako izgleda slatki pelin.

Slatki pelin je jednogodišnja zeljasta biljka, koja može dostići visinu od 2 metra. Njegovi cvjetovi su viseći, glavičastog su oblika i žućkaste boje (podsećaju na grozd). Plodovi su mu vrlo sitni, a cvejta ljeti, tačnije, u julu i augustu. Listovi su mu trakasti i liče na paprat, a beru se neposredno prije cvetanja, jer su tada najbogatiji artemisininom.

Slatki pelin čaj

Jedan od oblika u kojima možete koristiti slatki pelin kao prirodni lijek jeste čaj od pelina.

Kako se priprema čaj od slatkog pelina?

Veoma jednostavno. Potrebno je samo da jednu kašičicu osušenih listova slatkog pelina prelijete šoljom ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji 15-20 minuta, procjedite i pijete.

Preporučena doza je 1 do 2 šolje čaja dnevno. Još jednom napominjemo da je veoma važno da ovu biljku nabavite od pouzdanog izvora i da je provjerenog kvaliteta, naročito s obzirom na to da na tržištu ima lažnih biljnih materijala slatkog pelina.

 

Slatki pelin kapi

Drugi nazivi: baktunar, bejturan, ćabura, đul, jednogodišnji pelin, slatka Ana.

Nekada se slatki pelin kao lijek prvenstveno koristio kao prirodni lijek protiv malarije, a kasnije je uočeno njegovo ljekovito dejstvo za jačanje imuniteta, te kod različitih oboljenja kože.

Koliko je poznato, slatki pelin tinktura kao lijek je u kineskoj narodnoj tradiciji korišten kao prirodno sredstvo protiv različitih bakterija, virusa i parazita.

Ova biljka se najčešće koristi u vidu čaja. Pored čaja, u upotrebi je tinktura alkoholna, bezalkoholna i ulje od slatkog pelina, koje je naročito preporučeno koristiti za liječenje različitih kožnih oboljenja.

Upute za doziranje:

Odrasli: 3 puta dnevno po 15 do 30 kapi rastvoriti u mlaku vodu ili čaj i Prije upotrebe bočicu tinkture dobro protresti. Nakon  7 dana korišćenja tinkture pauza  od 4  dana, a zatim sve ponoviti ako treba.

Djeca: Prije upotrebe posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Ono što se sa sigurnošću može reći jeste da se slatki pelin ni u kom slučaju ne preporučuje koristiti tokom prvog tromjesečja trudnoće, mada je poželjno izbjegavati ga tokom cijele trudnoće, jer vrlo često njegova upotreba u ovom periodu dovodi do uginuća ploda. Uz to, ne savjetuje se upotreba ove biljke za osobe koje pate od dijabetesa, jer vrlo često može da izazove hipoglikemiju, a u pojedinim slučajevima može da izazove i izuzetno neprijatne aritmije, koje ponekad mogu da budu jako opasne.

Čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu po mogućnosti u hladnjaku.

Slatki pelin kao lijek

Slatki pelin je izuzetno djelotvoran prirodni lijek za:

 • Tuberkulozu
 • Bolesti koje izazivaju razne vrste crva
 • Dizenteriju
 • Lupus
 • Psorijazu
 • Groznicu
 • Opstipaciju
 • Probleme sa žuči
 • Reumu
 • Koriste ga i oboleli od HIV-a kako bi sprečili infekciju pluća

Tinktura od slatkog pelina

Od slatkog pelina može se napraviti i tinktura, koja je takođe potpuno prirodni lek za već napomenute zdravstvene tegobe.

Kako se pravi tinktura od slatkog pelina?

Veoma jednostavno. 100 g svežih i sitno isjeckanih listova slatkog pelina prelijte sa 200 ml čistog alkohola i ostavite da odstoji 2 nedelje. Nakon 2 nedelje samo procjedite i tinktura od slatkog pelina spremna je za upotrebu.

Slatki pelin Iskustva/Forum

Iskustva ljudi koji su koristili slatki pelin kao lijek minimalna su, s obzirom na to da ova biljka još uvek nije u toliko širokoj upotrebi na našim prostorima. Prije svega, malo je onih koji su uopšte i čuli za biljku slatki pelin, jer ga mnogi miešaju sa gorkim pelinom, čija je upotreba na našim prostorima veoma rasprostranjena.

Kada su u pitanju iskustva na svjetskom nivou, generalno su pozitivna iako istraživanja slatkog pelina i dalje traju.

Gorki pelin

Kao što smo već napomenuli, gorki pelin na našim prostorima ima daleko rasprostranjeniju primenu nego slatki pelin.

Evo za koje zdravstvene tegobe se koristi gorki pelin kao lijek:

 • Jača želudac, podstiče apetit i pospešuje varenje hrane
 • Čisti krv i reguliše krvni pritisak
 • Jača imuni sistem i poboljšava opšte zdravstveno stanje organizma
 • Uništava parazite u crevima
 • Podstiče stvaranje žuči
 • Sprečava rast patogenih mikroorganizama
 • Snižava visoku temperaturu
 • Pomaže kod mršavljenja
 • Pomaže kod lečenja dijabetesa
 • Jača i čisti jetru
 • Reguliše menstrualni ciklus
 • Pomaže kod trovanja gljivama i otrovnim biljem
 • Pomaže kod nesanice, depresije i bolesti centralnog nervnog Sistema

Gorki i slatki pelin razlika

Na mnogim blogovima i forumima često se spekuliše o gorkom i slatkom pelinu. Često oni koji o njima pričaju greše tako što ih poistovećuju i tako čitaoce dovode u zabludu.

Još jedna bitna razlika između gorkom pelina i slatkog pelina jeste u tome što gorki pelin (lat. Artemisia absintium) je biljka koja na našim prostorima raste gotovo svuda i za razliku od slatkog pelina, ima izrazito gorak ukus. Gorki pelin je takođe sastojak alkoholnih pića kao što su pelinkovac, gorki list i vermut i služi se kao aperitiv.

Također treba imati na umu i to da pored slatkog i gorkog pelina postoji i tzv. baštenski pelin i divlji pelin (lat. Artemisia vulgaris).

Trenutno se sprovodi mnoštvo ispitivanja kako bi se utvrdilo kako tačno slatki pelin ubrzava odumiranje ćelija raka, a nema isti efekat na zdrave ćelije.

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!