Soda bikarbona protiv šuge


Šta je ŠUGA?

Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula, vezikula ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja. Rezervoar zaraze je čovek.

Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom sa kožom infestirane osobe (osobe sa šugom). Prenošenje indirektnim kontaktom, odnosno preko donjeg rublja i posteljine ostvaruje se jedino ukoliko su oni neposredno pre toga infestirani od strane obolele osobe. Kod odraslih osoba najčešći put prenošenja šuge je seksualni kontakt. Šugarac se ne prenosi kontaktom sa kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.  Svako može dobiti šuga, uključujući i lekara, medicinske sestre, nastavnike, malu djecu i starije osobe. Imati šugu nije znak da je neko prljav, nemaran ili seksualno promiskuitetan.

Što se tiče sode bikarbone, nju možete koristiti za različite svrhe, za čišćenje, kuhanje, osvježavanje, održavanje i još puno toga.Soda bikarbona je lako dostupna, relativno jeftina, a vrlo često se koristi u domaćinstvu za različite namjene. Od davnina je poznata je i njena široka primena u pojedine zdravstvene svrhe. Soda bikarbona ima moć da dovede u ravnotežu pH nivoe naše kože, a efikasna je za piling mrtvih ćelija epitela. Ako izgorite na suncu, soda bikarbona može da ublaži posljedice

Soda bikarbona za gljivične infekcije

Candida Albicans je najčešća gljivica koja se zbog poremećene bakterijske ravnoteže javlja u ustima, crevnom traktu, grlu ili genitalijama. Soda bikarbona može da pomogne u eliminaciji ove gljivične infekcije zbog svojih svojstava kao što su alkalnost, sposobnost balansiranja pH i antifugalna svojstva. Za tretman gljivične infekcije na koži, napravite pastu od sode bikarbone i vode, nanesite je na kožu i držite 2-4 minuta, a zatim isperite.

Simptomi šuge:

- Intenzivan svrbež koji se pogoršava noću.
- Osip koji se može pojaviti na koži između prstiju, na zapešćima, koljenima, trbuhu, bedrima i genitalijama.
- Male prištiće, kuglice ili mjehuriće na koži.
- Crvenilo i upalu kože na mjestima gdje se grinja šuga nastanila.
- Pukotine u koži koje su uzrokovane češanjem i svrbežom.
Glavni simptom šuge je intenzivan svrbež koji prisiljava bolesnika da se stalno češe i grebe ne bi li time umanjio nadražaj te se zbog toga na koži najčešće javljaju kraste i rane. Znakovi i simptomi ovi zarazne bolesti uključuju:svrbež, često težak i obično se pogoršava noću, male rupe na vašoj koži. 

Prema članku objavljenom u The BMJ, zaraza se dogodi kad ženka iskopa male rupice u koži i u njih položi jaja. Nakon dva do tri dana se izliježu larve i kopaju nove rupe. Zatim dozrijevaju, pare se te ponavljaju ovaj ciklus svake dvije sedmice. Na našim prostorima često se koriste recepti i stari lijek za svrab koji možete pročitati na portalu www.farmer.ba 

Bolest je rasprostranjena širom sveta. Iako je u prošlosti epidemijska pojava šuge bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, činjenica je da od šuge obolevaju ljudi svih socioekonomskih nivoa bez obzira na pol, uzrast, rasu ili nivo i standard lične higijene. Epidemije se češće javljaju u uslovima kolektivnog smeštaja, kao što su predškolske ustanove, starački domovi, socijalne ustanove, zatvori ili u vidu porodičnih epidemija. Članovi porodice i seksualni partneri infestirane osobe su u visokom riziku od zaražavanja.

Soda bikarbona protiv šuge/svraba

Soda bikarbone, taj magični prah, je najčešći lek za svrab kože. Ima umirujuća i antibakterijska svojstva i deluje kao prirodni neutralizator kiseline. Postoji mnogo različitih načina da je koristite, ali ova dva su daleko najefikasnija.

Upozorenje: Nikako ne koristite sodu bikarbonu na otvorenim ranama.

#1: Sipajte 1 šolju sode bikarbone u kadu ispunjenu hladnom vodom ili manji sud (u zavisnosti kolika regija kože vas svrbi), se potopite na 30 minuta do sat vremena.

#2: Pripremiti pastu mešanjem sode bikarbone sa vodom u razmeru 3:1. Nanesite ovu mešavinu na iziritirana područja, i držati dokle god je potrebno.

SODA BIKARBONA ZA ČIŠĆENJE 

Pokrivače i deke trebalo bi oprati barem svakih mjesec do dva dana, a zaštitne navlake za madrac četiri puta godišnje. Također, i sam madrac povremeno treba očistiti. Najprije ga dobro usisajte pa istrljajte pripravkom iz kućne radinosti koji će neutralizirati neugodne mirise na madracu i ukloniti ružne mrlje.

Sastojci: 250 ml hidrogena - 3 postotnog (ima ga u apotekama), 3 velike kašike soda bikarbone i kap do dvije tekućeg sapuna ili sredstva za pranje posuđa.

Postupak: Najprije pomiješajte hidrogen i soda bikarbonu, a kada dobijete glatku smjesu, ulijte kap do dvije sapuna ili sredstva za pranje posuđa. Dobro promiješajte pa ulijte u bocu sa raspršivačem. Poprskajte po madracu - pojavit će se pjena. Pričekajte da se površina osuši (to možete ubrzati fenom za kosu) pa iščetkajte suhom četkom ili usisajte.

Želite li samo malo osvježiti madrac, dovoljna će vam biti soda bikarbona. Sve što trebate napraviti je posipati sodu po njemu, ostaviti da stoji neko vrijeme pa usisati. Jednak postupak je i kod osvježavanja tepiha.

Farmer.ba

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!