Šta je kandida?!


Kandida (candida) je gljivica, oblik kvasca koji je prirodno prisutan u ljudskom tijelu. Nalazi se u malim količinama u ustima, crijevima i vagini, a obično je bezopasna. Međutim, kada je ravnoteža bakterija u tijelu poremećena, kandida može uzrokovati razne zdravstvene probleme.

Što je kandidijaza?

Najčešći uzročnik gljivične infekcije je Candida albicans (80-90%), gljivica koja se i prirodno u manjem broju nalazi u naborima crijeva. U 5-10% slučajeva uzročnik gljivične infekcije je Candida glabrata, u 1-3% Candida kruzei, a pored ovih u rodnici se mogu naći i drugi sojevi. Tijekom reproduktivne dobi gljivična infekcija najčešće se javlja kao vaginalna infekcija i/ili infekcija vulve. U postmenopauzalnoj dobi, kao i tijekom djetinjstva zbog hormonalnog utjecaja prvenstveno nastaje upala vulve. Organi zahvaćeni infekcijom su vanjsko spolovilo kod muškaraca, te upala vanjskog spolovila i rodnice kod žena. 

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti prevladanju kandide. Antibiotici, tablete za kontracepciju i drugi lijekovi mogu poremetiti ravnotežu bakterija u tijelu, čineći je osjetljivijom na kandidu. Stres i oslabljeni imunološki sistem također mogu igrati ulogu.

Preveliko prisustvo kandide može se teško dijagnosticirati, jer simptomi mogu biti slični drugim oboljenjima. Imamo jedan zanimljiv test pljuvačke. 
1. Prije nego što odeš na spavanje, napuni čašu čistom vodom i ostavi je kraj kreveta. 2. Sljedećeg jutra, odmah nakon što se probudiš, slinu iz usta pljuni u vodu. 3. Ne pokušavaj sakupiti u ustima veliku količinu sline, samo pljuni ono malo što imaš u ustima nakon buđenja. 4. Ostavi čašu 15 minuta. 5. Nađi izvor svjetlosti i pogledaj u čašu. 6. Ako je slina ostala na površini čaše, ili se otopila, s candidom je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mjehurići zraka. 7. Ako je voda postala mutna ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dolje, ili ako se slina skupila dolje, postoji velika mogućnost da imaš povećanu razinu candide u organizmu. 8.

U ovom slučaju predlažemo da se obratiš za savjet svom doktoru ili da se pokušaš riješiti kandide na prirodan način. Međutim, važno je napomenuti da ovaj test nije znanstveno dokazan i ne smije se koristiti kao dijagnostički alat.

Tretman za normalizaciju kandide obično uključuje kombinaciju prehrambenih promjena, antifungalnih lijekova i probiotika. Dijeta s niskim šećerom i niskom ugljikom mogu pomoći u gladi kvasca, dok antifungalni lijekovi mogu pomoći ubiti. Probiotici takođe mogu pomoći da se obnavlja ravnoteža bakterija u crijevima.

Važno je napomenuti da svi slučajevi povećanja kandide zahtijevaju liječenje. U nekim slučajevima tijelo je u stanju da se samo izbori. Međutim, ako imate simptome, važno je razgovarati sa svojim  doktorom kako bi odredio najbolji način djelovanja.

Zaključno, kandida je vrsta gljivice koja je prirodno prisutna u ljudskom tijelu. Kada je ravnoteža bakterija u tijelu poremećena, može uzrokovati razne zdravstvene probleme. 

Koji su simptomi kandide?

Simptomi prisustva kandide mogu se razlikovati ovisno od osobe do osobe.  Uobičajeni simptomi uključuju:

Probavni problemi, poput nadimanja, plinova, zatvor i dijareja
Umor
Infekcije kože i noktiju, 
Vaginalne infekcije 
Ponavljajuće infekcije mokraćnih kanala
Svrbež kože
Alergije i infekcije sinusa
Promjene raspoloženja, depresija i anksioznost
Žudnja za šećerom i ugljikohidratima
Ukočenost i trnci u rukama i nogama

Važno je napomenuti da se ovi simptomi mogu uzrokovati i drugim uvjetima, a ne svi slučajevi prerastanja Candida sa svim tim simptomima. Međutim, ako imate višestrukih tih simptoma i čini se da su povezani jedni s drugima, možda će biti vrijedno razgovarati sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite ako Candida prerast može biti faktor.

Kako liječiti kandidu?

Tretman protiv kandide obično uključuje kombinaciju prehrambenih promjena, antifungalnih lijekova i probiotika.

Dijetalne promjene:

Prvi korak u liječenju kandide je uklanjanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata iz vaše prehrane, jer ta hrana hrani gljivice i pospješuje njeno širenje.
Konzumacija povrća, zdravih masti i proteina može vam pomoći da vratite ravnotežu vaših crijeva.
Važno je i izbjeći alkohol, jer pomoći kod širenja gljivica i uticati na  vaš imunološki sistem

Antifungalni lijekovi:

Antifungalni lijekovi mogu pomoći ubiti prekomjerne prisutnosti kandide.
Oni mogu uključivati aktualne kreme za infekcije kože i noktiju, oralne lijekove za sistemsku kandidijazu i supozitorije za vaginalne kvasce.
Najčešći antifungalni lijekovi su Nystatin, Diflucan i Nizoral.
Probiotici:

Probiotici mogu pomoći obnavljanju ravnoteže bakterija u crijevima, što može pomoći u kod problema sa kandidom
Mogu se uzeti kao dodaci ili se nalaze u fermentiranim namirnicama poput jogurta, kefira, kiselog kupusa i kimchi.
Važno je surađivati sa vašim doktorom da biste odredili najbolji tok liječenja za vas. Prisustvo kandide nekad se može teško dijagnosticirati i liječenje će možda trebati prilagoditi pojedincu.

Važno je napomenuti i da liječenje može potrajati neko vrijeme i nije neuobičajeno da se candida opet pojavi. Dugoročna strategija koja uključuje zdravu prehranu, stil života i redovna probiotska i antifungalna upotreba često je potrebna za održavanje kandide pod kontrolom.

Naučna istraživanja prirodnog tretmana za kandidu.

Neke informacije o mogućnostima prirodnog tretmana za kandidu koji su proučavani u prošlosti.
Jedna studija objavljena u časopisu primijenjene mikrobiologije 2002. godine utvrdila je da kombinacija probiotika Lactobacillus Acidophilus i bifidobacterium bifidum mogu biti efikasni u liječenju kandide u crijevima. Studija je utvrdila da su probiotici mogli smanjiti rast kandida i poboljšati simptome kao što su naduvanje i plin. (1)

Druga studija objavljena u časopisu Medicinskoj mikologiji u 2004. godini utvrdila je da je Herb Berberine, koji se nalazi u biljkama, poput Goldenseal-a i Barberry, ima antifungalna svojstva i može biti efikasna kod problema sa kandidom. Studija je otkrila da Berbernes uspio je inhibirati rast kandide i poboljšati simptome kao što su vaginalni svrbež i svrbež. (2)

Pregled istraživanja objavljenih u časopisu antimikrobne hemoterapije u 2016. godini, sugerira da se esencijalno ulje melaleuca alternalia (čajnog ulja) korištene kao tradicionalni lijek za razne infekcije kože i za nokte, uključujući kandidijazu. Studije su pronašle da ulje čaja ima antifungalna svojstva i može biti efikasna u liječenju prevlačenja Candida kada se primjenjuje tematski. (3)

Važno je napomenuti da su, dok su ove prirodne mogućnosti liječenja proučavaju i pokazale da su u nekim slučajevima, ne treba ih koristiti kao zamjena za medicinski tretman, posebno ako je prevladavanje ozbiljnih ili uzrokuju ozbiljne simptome. Uvijek je najbolje surađivati sa doktorom kako bi se odredio najbolji tok liječenja.
Izvori:

K. R. McFarland, "Metronidazole plus Saccharomyces boulardii for Clostridium difficile disease," J. Appl. Microbiol., vol. 92, no. 4, pp. 854–859, 2002.
C. L. H. Khoo, "Berberine in the treatment of candidiasis," J. Med. Mycol., vol. 42, no. 3, pp. 221–226, 2004.
S. P. Salgado-Chang, "Tea tree oil and its potential use in the treatment of candidiasis," J Antimicrob Chemother, vol. 71, no. 12, pp. 3090–3096, 2016.

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!