Liker od drenjina, 0,7L


15,00 KM

  •   15 - 02 - 2018
  •   4317

Opis


U ponudi imamo i liker pripremljen na tradicionalan način sa rumom po receptu naših mama i baka.

  • Drenjina  

Izvor za mnoge hranjive proizvode. Raste svuda, a najviše po suvim, sunčanim, kamenitim stranama. Cvjetovi su žuti, a cvjeta prvi, prije listanja, u januaru i martu, a sazrijeva od polovine avgusta pa sve do kraja oktobra, zavisno od klime i nadmorske visine. Plodovi u fiziološkoj zrelosti imaju kiseo i opor okus,a u fazi tehnološke zrelosti postaju tamnocrvene, te poprime slatko-kiseo ukus, pa se tako neprerađene mogu konzumirati. Sadrže oko 10% šećera, 2 - 3,5% organskih kiselina, nešto pektina, tanina i 50-90mg vitamina c. Jedu se u svježem stanju, zamrzavanju, suše ili prerađuju u pekmez ili đem, kompot, slatka, sokove i rakiju.

U našem narodu se za drenjinu vjeruje da je najzdravije voće na svijetu pa odatle i potiče izreka „Zdrav k'o dren“. Od drenjine se prave lijekovi, kako od ploda, tako i od lista, kore, cvjeta, košpica u svježem ili suvom stanju. Koristi se za liječenje grla, malokrvnosti, boginja, bolesti bubrega, dijareje, hemoroida, šećerne bolesti, zacjeljivanja rana i dr.

Tanini i pektini povoljno djeluju na sluzokožu crijeva, pa se čaj od ploda i kore drenjića koristi za liječenje dijareje i drugih oboljelih organa za varenje. Zbog toga domaćici đžem , kompot i sok od drenjine nazivaju „ljekovitim poslasticama“.

 

Za kupovinu preko 40 KM iz naše web radnje, dostava je gratis na bilo koju adresu u BiH.

Ovdje imate pojašnjeno kako naručiti direktno na Vašu kućnu adresu - KAKO NARUČITI !!

Facebook komentari


Porodica Pećanac


  • Put Nikole Bokana 27
  • 065 306 768

Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog