Najbolji prirodni lijek za jetru


Postoje neki čajevi koji se smatraju korisnim za zdravlje jetre, iako je važno napomenuti da nijedan čaj ne može da izliječi bolesti jetre ili da zameni liječenje koje preporuči ljekar. Međutim, neki čajevi mogu da pomognu u održavanju zdravlja jetre i da poboljšaju njeno funkcionisanje. Neki od čajeva koji se smatraju korisnim za jetru su sikavica ali i sljedeći čajevi:

- Čaj od kantariona: Kantarion se smatra korisnim za poboljšanje funkcionisanja jetre i za uklanjanje toksina iz organizma.
- Čaj od maslačka: Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolesti jetre i za poboljšanje njene funkcije.
- Čaj od kurkume: Kurkuma se smatra korisnom za poboljšanje zdravlja jetre i za sprečavanje oštećenja jetrenih ćelija.
- Čaj od crnog ribiza: Crni ribiz se smatra korisnim za poboljšanje funkcionisanja jetre i za smanjenje upale.

Preporučljivo je da se prvo posavetujete sa ljekarom pre nego što počnete da pijete bilo koji od ovih čajeva ili bilo koji drugi čaj koji se smatra korisnim za jetru. Također, važno je da se pridržavate zdrave ishrane i da vodite računa o svojim navikama, kako biste pomogli svojoj jetri da ostane zdrava.

Postoji nekoliko namirnica koje se smatraju najboljima za zdravlje jetre:
- Zeleno lisnato povrće - poput kelja, blitve, špinata, zelene salate, brokule i kupusa, sadrži visoku razinu antioksidansa, vitamina i minerala koji pomažu u detoksikaciji jetre.
- Voće - poput agruma, jabuka, krušaka, šljiva, bobičastog voća i grožđa, bogato je vlaknima i antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja jetre.
- Cijela zrna - poput smeđe riže, zobene kaše, kvinoje i ječma, bogata su vlaknima koja pomažu u uklanjanju toksina iz tijela.
- Masne ribe - poput lososa, sardine, skuše i pastrve, bogate su omega-3 masnim kiselinama koje pomažu u smanjenju upale i oštećenja jetre.
- Orasi i sjemenke - poput badema, oraha, suncokretovih sjemenki i lana, bogati su antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pomažu u detoksikaciji jetre.
- Zeleni čaj - bogat je antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja jetre i potiču detoksikaciju.
- Začini - poput kurkume, đumbira, češnjaka i cimeta, bogati su antioksidansima i imaju protuupalna svojstva koja pomažu u zaštiti jetre.

Važno je naglasiti da se prehrana za zdravlje jetre ne sastoji samo od pojedinačnih namirnica, već uključuje i cjelovitu prehranu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari u uravnoteženim količinama. Također, važno je izbjegavati ili ograničiti konzumaciju alkohola, prerađene hrane, brze hrane, slatkiša i zasićenih masti koje mogu negativno utjecati na zdravlje jetre.

SURUTKA ZA JETRU

Surutka može biti korisna za zdravlje jetre, budući da sadrži proteine, vitamine i minerale koji su važni za oporavak i obnovu jetre. Surutka je tekući dio mlijeka koji ostaje nakon što se mlijeko zgusne u sir, a bogata je esencijalnim aminokiselinama i antioksidansima koji mogu pomoći u detoksikaciji jetre.
Surutka je također bogata B-vitaminima, uključujući vitamin B12, riboflavin i niacin, koji su važni za zdravlje jetre. Također sadrži minerale poput kalcija, kalija, magnezija i fosfora, koji su potrebni za normalno funkcioniranje jetre.
Međutim, ako imate ozbiljne probleme s jetrom, najbolje bi bilo konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što uključite bilo kakve dodatke u svoju prehranu, uključujući i surutku. Važno je napomenuti da surutka nije zamjena za liječničku skrb, a pravilna dijagnoza i liječenje su ključni za očuvanje zdravlja jetre.

Čaj od maslačka za jetru

Da bi pripremili čaj od maslačka, potrebno je da uradite sljedeće:
U malu posudu stavite jednu kašičicu suvog maslačka ili jednu kašiku listova maslačka.
Preko toga prelijte jednu šolju kipuće vode. Pokrijte posudu i ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Nakon toga procijedite čaj i uklonite listove maslačka.
Čaj možete da pijete toplo ili hladno, po želji.

Ako želite da ga zasladite, možete dodati malo meda ili drugog prirodnog slatkača.
Preporučljivo je da pijete jednu šolju ovog čaja dnevno, ali se može povećati doza ako vam to preporuči ljekar. Važno je da se prvo posavjetujete sa ljekarom pre nego što počnete da pijete ovaj ili bilo koji drugi čaj, jer neki čajevi mogu da imaju neželjene efekte ili da se ne slažu sa određenim ljekovima ili zdravstvenim stanjima.

Postoje neki prirodni lijekovi koji se mogu koristiti za održavanje zdravlja jetre i poboljšanje njenog funkcionisanja. Međutim, važno je da se prvo posavjetujete sa ljekarom prije nego što počnete da koristite bilo koji prirodni lijek.

Evo nekoliko prirodnih lijekova koji se mogu koristiti za održavanje zdravlja jetre:

- Kurkuma: Kurkuma se smatra korisnom za poboljšanje zdravlja jetre i za sprečavanje oštećenja jetrenih ćelija. Može se konzumirati u obliku praha ili u obliku kapsula.
- Maslačak: Maslačak se koristi u tradicionalnoj medicini za lečenje bolesti jetre i za poboljšanje njene funkcije. Može se konzumirati u obliku čaja ili u obliku kapsula.
- Kvercetin: Kvercetin se smatra korisnim za poboljšanje funkcionisanja jetre i za smanjenje upale. Može se naći u mnogim vrstama voća i povrća, kao što su jabuke, šljive, kupine i karfiol.

Čajevi: Neki čajevi, kao što su čaj od maslačka, čaj od kurkume i čaj od crnog ribiza, se smatraju korisnim za zdravlje jetre, ali i kapi za jetru . Važno je da se prvo posavetujete sa ljekarom pre nego što počnete da pijete bilo koji od ovih čajeva ili bilo koji drugi čaj koji se smatra korisnim za jetru.

Osim toga, važno je da vodite računa o svojoj ishrani i da se pridržavate zdrave ishrane, kako biste pomogli svojoj jetri da ostane zdrava. To uključuje unos dovoljne količine vlakana, proteina i zdravih masti, kao i izbegavanje prejedanja i unosa prekomjernih količina alkohola.

Postoje mnogi različiti simptomi koji mogu ukazivati na probleme sa jetrom. Međutim, treba napomenuti da mnogi od ovih simptoma takođe mogu biti uzrokovani drugim zdravstvenim stanjima, pa je važno da se obratite ljekaru ako imate bilo kakve sumnje ili brige oko zdravlja jetre.
Evo nekih simptoma koji mogu ukazivati na probleme sa jetrom:
- Umor i slabost: Jetra igra važnu ulogu u procesu apsorpcije hranljivih materija i u proizvodnji energije, pa ako je jetra oštećena ili ne funkcioniše pravilno, to može dovesti do osjećaja umora i slabosti.
- Promjene u boji kože i očiju: Jetra igra važnu ulogu u procesu neutralizacije toksina u organizmu, pa ako je jetra oštećena, to može dovesti do promena u boji kože i očiju, kao što su žućkasta boja kože i očiju (žutica).
- Mučnina i povraćanje: Probleme sa jetrom mogu prouzrokovati i mučnina i povraćanje.
- Promene u apetitu: Jetra takođe igra važnu ulogu u procesu metabolizma hranljivih materija, pa ako je jetra oštećena, to može dovesti do promena u apetitu, kao što su gubitak ili povećanje apetita.
- Promjene u stolici: Probleme sa jetrom takođe mogu prouzrokovati promene u stolici, kao što su promene u boji, obliku i teksturi stolice.
- Bolovi u trbuhu: Probleme sa jetrom mogu prouzrokovati i bolovi u trbuhu.
- Osip na koži: Jetra igra važnu ulogu u procesu neutralizacije toksina u organizmu, pa ako je jetra oštećena, to može dovesti do pojave osipa na koži.
- Promjene u menstruaciji: Probleme sa jetrom mogu prouzrokovati i promjene u menstruaciji, kao što su neredovne menstruacije ili odsustvo menstruacije.
Ako imate bilo koje od ovih simptoma ili ako imate sumnje ili brige oko zdravlja jetre, obratite se ljekaru za pregled i savjet.

VOĆE ZA JETRU

Postoje različite vrste voća koja su korisna za zdravlje jetre i mogu pomoći u njenoj detoksikaciji. Neke od najboljih opcija su:
Agrumi - poput naranči, limuna, grejpa i limete, bogati su vitaminom C, koji pomaže u smanjenju upale jetre i pomaže u proizvodnji antioksidansa.
Jabuke - bogate su pektinom, vrstom vlakana koja pomažu u uklanjanju toksina iz tijela i smanjenju razine kolesterola u krvi.
Kruške - bogate su antioksidansima i vlaknima, koji pomažu u održavanju zdravlja jetre i poboljšavaju probavu.
Bobičasto voće - poput borovnica, malina, jagoda i brusnica, bogato je antioksidansima koji pomažu u sprečavanju oštećenja stanica jetre i smanjuju upalu.
Avokado - bogat je mononezasićenim masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima koji pomažu u smanjenju upale i oštećenja jetre.
Grožđe - bogato je antioksidansima poput resveratrola koji može pomoći u sprečavanju oštećenja jetre i smanjenju upale.
Važno je napomenuti da je prehrana za zdravlje jetre cjelovita i uključuje raznoliku konzumaciju svih hranjivih tvari. Uz voće, preporučuje se konzumirati i povrće, cjelovite žitarice, zdrave masti i proteine. Također je važno izbjegavati ili ograničiti konzumaciju alkohola, prerađene hrane, brze hrane, slatkiša i zasićenih masti koje mogu negativno utjecati na zdravlje jetre.

Prirodni lijek za masnu jetru

Postoje neki prirodni lijekovi i promjene u načinu života koje mogu pomoći u smanjenju nakupljanja masnoća u jetri. Međutim, prije nego što počnete koristiti bilo koji prirodni lijek, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste utvrdili uzrok vaše masne jetre i kako bi vam preporučili najbolje liječenje.

Evo nekoliko prirodnih lijekova koji mogu pomoći u smanjenju masnoće u jetri:

Prehrana - važno je smanjiti unos masne hrane, prerađene hrane, šećera i alkohola. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki.
Vježbanje - tjelesna aktivnost pomaže u smanjenju težine i smanjenju nakupljanja masnoće u jetri. Preporučuje se 30 minuta umjerene vježbe najmanje pet puta tjedno.
Biljni lijekovi - neki biljni lijekovi, poput sjemenki čička, mlijeka čička i kurkume, pokazali su se korisnim u poboljšanju zdravlja jetre i smanjenju upale.
Omega-3 masne kiseline - konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, skuše, oraha i sjemenki lana, može pomoći u smanjenju upale u jetri.
Redoviti medicinski pregledi - redoviti medicinski pregledi mogu pomoći u otkrivanju i liječenju problema jetre na vrijeme prije nego što postanu ozbiljni.
Iako ovi prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju masnoće u jetri, važno je naglasiti da se ne bi trebali koristiti kao zamjena za medicinsku skrb. Uvijek je najbolje konzultirati se sa svojim liječnikom prije nego što počnete koristiti bilo koji prirodni lijek ili promjenu u načinu života.

Također u sklopu Farmer.ba imamo nekoliko biljnih preparata za pomoć kod problema sa jetrom:

Kapi i med za jetru - Herbamed Zdravlje

- Sikavica - tinktura bezalkoholna - OPG Veselčić

- Eliksir - kapi za jetru 

 

TOP namirnice za masnu jetru:

Zeleni čaj - bogat antioksidansima, posebno katehinima, zeleni čaj pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri.
Brokula - bogata je spojevima koji pomažu u detoksikaciji jetre i smanjenju upale. Također je bogata vlaknima koja pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi.
Cikla - bogata antioksidansima i betainom, cikla pomaže u detoksikaciji jetre i smanjenju upale.
Maslinovo ulje - bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri.
Losos - bogat omega-3 masnim kiselinama, losos pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri.
Orasi - bogati antioksidansima, orasi pomažu u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri. Također su bogati omega-3 masnim kiselinama.
Kurkuma - bogata kurkuminom, kurkuma pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri.
Tamna čokolada - bogata antioksidansima, tamna čokolada pomaže u smanjenju upale i oksidativnog stresa u jetri. Također pomaže u smanjenju razine šećera u krvi.
Važno je napomenuti da prehrana za zdravlje jetre treba biti uravnotežena i uključivati raznoliku konzumaciju svih hranjivih tvari. Uz ove namirnice, preporučuje se konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, i ograničavanje konzumacije masne hrane, prerađene hrane, šećera i alkohola.


Najgora hrana za masnu jetru

Alkohol - alkoholna pića su posebno štetna za jetru, a prekomjerna konzumacija može dovesti do alkoholne masne jetre i drugih ozbiljnih oštećenja jetre.
Prerađena hrana - prerađena hrana sadrži obično velike količine šećera, zasićenih masnih kiselina i aditiva koji su štetni za zdravlje jetre.
Brza hrana - brza hrana je bogata nezdravim mastima, kalorijama i natrijem koji mogu pogoršati masnu jetru i povećati rizik od pretilosti.
Zasićene masti - zasićene masti se nalaze u prerađenoj hrani, mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i masnoj hrani. Prekomjerna konzumacija zasićenih masti može povećati razinu kolesterola u krvi i dovesti do masne jetre.
Rafinirani šećer - rafinirani šećer i drugi slatkiši povećavaju razinu šećera u krvi i povećavaju rizik od masne jetre.
Gazirana pića - gazirana pića sadrže velike količine šećera i kalorija, što može doprinijeti razvoju masne jetre.

www.farmer.ba

Izvor:

Singal, A. K., et al. "Alcoholic fatty liver disease: pathogenesis and management." Journal of clinical and experimental hepatology 5.3 (2015): 216-227.

Patel, S., et al. "Effect of processed and unprocessed red meat consumption on non-alcoholic fatty liver disease: a systematic review and meta-analysis." Annals of gastroenterology 32.4 (2019): 405-413.

Kostovcikova, K., et al. "Fast food and its impact on health." Problemy Higieny i Epidemiologii (Problems of hygiene and epidemiology) 98.1 (2017): 7-17.

Lai, L., et al. "Saturated Fats Contribute to Nonalcoholic Fatty Liver Disease Progression and the Associated Metabolic Disorders." Antioxidants 9.4 (2020): 305.

Softic, S., et al. "Dietary sugars alter hepatic fatty acid oxidation via transcriptional and post-translational modifications of mitochondrial proteins." Cell metabolism 30.4 (2019): 735-753.

Malik, V. S., et al. "Sugar-sweetened beverages and cardiometabolic health: an update of the evidence." Nutrients 11.8 (2019): 1840.

 
 
 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!