Dehidrirana / sušena limeta, 50g


10,90 KM

  •   06 - 02 - 2023
  •   1019

Na stanju: 4


Masa po komadu: 0.05 KG

Opis


Limeta pripada citrusima ili agrumima, rodu biljaka unutar porodice Rutaceae, a potječe iz jugoistočne Azije. Smatra se da je riječ o hibridu nastalom križanjem limuna i cedra, iako se dio znanstvene zajednice ne slaže s tom teorijom.
Dehidrirana limeta idealna je za korištenje u baru zbog optimalnog korištenja cijelog ploda, kao i smanjene količine potrebnog voća. Dehidrirano voće sadržava visoku koncentraciju mirisa i okusa, što znači da se voće automatski manje količinski koristi.
 
Dehidrirana limeta savršena je dekoracija za koktele, tople napitke, bezalkohola pića, deserte, jela s mesom, te kao dodatak marinadama. Vašim pićima daje citrusni miris, a lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem, ali i drugim manje kompleksnim začinima.

Limeta korištenje i primjena 

• glavni sastojak u indijskoj, meksičkoj, vijetnamskoj, perzijskoj i tajlandskoj kuhinji
• jedan od ključnih sastojaka u guacamole umaku
UGOSTITELJSTVO: 
• dekoracija i sastojak za tople i hladne, alkoholne i bezalkoholne napitke
• izvrsno se slaže u pićima na bazi gina, vodke, ruma, a sastavni je dio koktela Margarita, Mojito, Gimlet i Cuba Libre
• lijepo se nadopunjuje s mediteranskim začinskim biljem, ali i drugim manje kompleksnim začinima
 
Iako vrlo slična limunu, limeta je manje oštra, ali sadržava i manju količinu C vitamina.
Limeta je zimzeleno drvo do 4 – 5 metara visine. Radi se o dugoživućem stablu, koje često doživi i do 150 godina. Ipak, smatra se da najbolje rezultate u uzgoju daje do 12 godine starosti. Njezine grane se šire i nepravilne su, s kratkim tvrdim grančicama, malim listovima i mnogim malim oštrim trnjem. Cvijet limete bijele je boje i opojna mirisa, a na istom stablu nalaze se muški i ženski cvjetovi, stoga je biljka samooplodna.
 
Ovdje imate pojašnjeno kako naručiti direktno na Vašu kućnu adresu - KAKO NARUČITI !!
 
Plod je obično promjera oko 3 do 4 cm, ovalnog do gotovo kuglastog oblika, a kora je tanka i zelenkastožuta kada je plod zreo. Pulpa je nježna, sočna, žućkastozelene boje i izrazito kisela. Limeta ima veću koncentraciju šećera i kiseline u odnosu na  limun.
Postoje, međutim, neke sorte kojima nedostaje limunska kiselina koje su poznate kao slatke limete. One se uzgajaju u Egiptu i određenim tropskim zemljama

LIMETA

Limeta je ključna stavaka u indijskoj, meksičkoj, vijetnamskoj, perzijskoj, iranskoj i tajlandskoj kuhinji. Tako Meksikanci jedu juhu od limete, dok u Indiji kisele limetu i dodaju ju u razna jela. Također je ključni sastojak u poznatom guacamole umaku. Limeta je omiljeni citrus na koktel sceni. Izvrsno se slaže u pićima na bazi gina, vodke, ruma, a sok limete sastavni je dio koktela.
Sok i ulje često se koriste u parfemima, sredstvima za čišćenje i aromaterapiji.
Korištenjem dehidrirane limete u privatne svrhe ili u baru, osigurava se duže trajanje voća, nego kad je korišteno svježe. Kao i kod ostalog svježeg voća koje se koristi u baru kao dekoracija i dodatak pićima, i limeta, ukoliko se ne iskoristi, nakon dan, dva izgubi svoja aromatična svojstva, te ju se može baciti. 

Facebook komentari


Dcrisp - sušeno voće i povrće


Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog