Sušena / dehidrirana cvekla


6,50 KM

  •   04 - 02 - 2023
  •   210

Na stanju: 20


Masa po komadu: 0.05 KG

Opis


Sušeno voće popularni je međuobrok velikog broja sportaša, pogotovo onih koji sudjeluju u sportovima koji iziskuju velike napore. Čips od cvekle je ukusna i zdrava grickalica u toku dana. 

U ponudi imamo čips od cvekle u pakovanju 50g po cijeni od 6,50 KM. Dostava je moguća na bilo koju adresu u BiH u roku od 24/48h.

Ovdje imate pojašnjeno kako naručiti direktno na Vašu kućnu adresu - KAKO NARUČITI !!

CVEKLA _ KORIŠTENJE I PRIMJENA
• korijen se jede kuhan, pečen, ukiseljen ili sirov, a mladi listovi cvekle mogu se dodati u salate, dok se zreli kuhaju i dobra su zamjena špinatu
• juhe, džemovi, sladoledi, slatkiši
UGOSTITELJSTVO: 
• dekoracija i sastojak u koktelima na bazi vina, poput tamnog porta, tekile, vodke, ali i bezalkoholnim koktelima
• sastojak raznih sokova, limunada, tonica, kojima daje prepoznatljivu ružičastu boju
Prah od cvekle se nekad koristio kao rumenilo za lice. Danas se može koristiti kao dodatci hrani, piću i poslasticama.
O cvekli ne moram puno govoriti, svi mi odrasli na Balkanu znamo kolika je ljekovita moć ovog čudesnog povrća.

Sok od cvekle

Sok od cvekle, mrkve i jabuke ima gotovo kultni status još od pojave Brojsove terapije raka svježe cijedjenim sokovima voća i povrća, a najnovija istraživanja daju cvekli posebno mjesto u ishrani sportaša jer je dokazano da sok od cvekle može značajno doprinjeti boljoj izdržljivost i performansu, djelujući kao prirodni doping i to količina od pola litre soka od cvekle koji se konzumira svakodnevno.
Zbog svoje crvene boje u narodu je od davnina poznata kao sredstvo za poboljšavanje krvne slike, kardiovaskularne probleme i anemiju. Crvena boja potiče od antocijana koji je još 1961. godine otkrio madjarski naučnik Aleksandar Ferenczi.
Daljim istraživanjem utvrdio je da antocijani djeluju na suzbijanje zloćudnih tumora utječući na njihovo smanjenje, a napadnuto tkivo ponovo poprima prvobitnu normalnu histološku strukturu.
 
U svrhu liječenja malignih bolesti, preporučuje se uzimati dnevno pola do 1 litra svježe cijedjenog soka od cvekle koji se uzima u malim gutljajima. Takodjer, cvekla je odlično sredstvo zaštite od radioaktivnog zračenja i posljedica takvog zračenja. Pored antocijana sadži i jedan važan ljekovit sastojak a to je betain koji utječe na regulisanje funkcije jetre i bolje lučenje žući. Njen blagotvoran utjecaj proteže se i na liječenje bolesti koje su praćene demineralizacijom kostiju i zuba, kao i fizičku i psihičku iscrpljenost.
 
Osim korijena, izuzetno su ljekoviti i listovi i stabljika cvekle, savršeni za sokove.  Za sok od cvekle kažu da ima anti-age svojstva,  daje koži svježinu, briše bore i djeluje pomladjujuće. 

 

Facebook komentari


Dcrisp - sušeno voće i povrće


Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog