Gljivice na noktima


Gljivice na noktima učestali su zdravstveni problem u populaciji – procjenjuje se da oko 25 % odraslih ima barem jedan nokat zaražen. Gljivične infekcije noktiju, takozvane onihomikoze, u potpunosti se razlikuju od infekcije kože. 
Tomu je tako zbog razlike u građi same kože i građi noktiju. Nokti su debeli, tvrdi i teže propusni. Dodatna je razlika u tome što nokti rastu izrazito sporo – nokti na rukama rastu prosječno 3,5 mm mjesečno, dok na nogama rastu prosječno 1,6 mm. 

Gljivične infekcije noktiju naporne se i njihovo liječenje mukotrpno je i dugotrajno. Glavni razlog leži u spomenutoj brzini, odnosno „sporosti” rasta nokta. Liječenje obično traje od 6 do 9 mjeseci za nokte na rukama te 9 do 12 mjeseci za nokte na nogama. Kako bi se nokat uspješno izliječio, važno je da izraste te da se zaraženi dio s vremenom odreže, izrašpa i „zamijeni” novim i zdravim noktom. Jako je važno za početak započeti liječenje, a kasnije i ustrajati u njemu – naime, postoji mogućnost da se zaraza proširi i na ostale, zdrave nokte, a u rijetkim slučajevima moguć je razvoj komplikacija. Infekcija nokta može se proširiti na ostatak nokta, nokat se može lomiti, ljuštiti, a u krajnjem slučaju i u potpunosti propasti.

GLJIVICE NA NOKTIMA - SIMPTOMI

Gljivičnu infekciju moguće je dobiti i na noktima prstiju na rukama, osobito ako ste imali akrilni tretman noktiju. To se događa kada vlaga koja sadrži spore gljivica ostane zaglavljena između nokta i akrilnog materijala. Ako se redovito podvrgavate tretmanima noktiju u kozmetičkom salonu4 (koji se pridržava propisanih zdravstveno – higijenskih mjera), to je rijetkost, no ako vam se razvije bol pod noktom, pomislite na gljivičnu infekciju i svakako posjetite liječnika.

Nokti nožnih prstiju češće su zahvaćeni. Uzroci su njihov sporiji rast, smanjeni dotok krvi i česta zatvorenost u tamnom i vlažnom okruženju obuće.5

Gljivična infekcija noktiju uzrokuje oko 50 % svih problema s noktima.

Nokti na nožnim prstima zadebljavaju se s godinama, ali ako nokat počne mijenjati boju i postane bijel, žut, tamnozelen ili crn, razlog bi mogle biti gljivice.5,6

 Područje oko nokta može biti bolno na dodir ili pritisak, a koža oko ležišta nokta može biti crvena, natečena ili svrbjeti. Dijelovi nokta se mogu čak i odlomiti ili otpasti.

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Gljivice na noktima se mogu prepoznati po tankim noktima koji s vremenom gube svoju prirodnu, zdravu boju. Osim toga, mogu se pojaviti i:

- drugačiji oblik nokta

- neravan nokat

- odvojeni nokat od kože

- neugodan miris nokta

- bol u noktu i u području oko njega

Gljivice se mogu pojaviti na noktima na rukama, ali su češće na nožnim prstima. Važno je napomenuti kako su gljivice na noktima česte i kako se lako šire, ali i kako se mogu vratiti jednom nakon što su izliječene. Ipak, potrebno ih je tretirati na vrijeme kako se ne bi proširile i na područje oko nokta i izazvale nepotrebne komplikacije.

 

 

 

Zašto dolazi do gljivica na noktima?

Gljivice su vrsta infekcije koju uzrokuju dermatofiti, plijesni koje se nalazi na noktima ili u kosi, a zbog koje nastaje bolest dermatofitija. Gljivice na noktima se javljaju zbog vlažnih nogu ili ruku, zbog prethodne ozljede nokta, a do njih može doći i zbog nošenja tuđih tenisica, korištenja tuđih peškira ili škarica za nokte koje nisu vaše. U većem riziku od dobivanja gljivica su osobe koje imaju dijabetes, psorijazu, oslabljeni imunološki sustav, lošu cirkulaciju, kao i oni koji puše.

Kako bi se spriječila njihova pojava potrebno je nositi prozračne tenisice koje su suhe, čiste i suhe čarape i u bazenu koristiti natikače ili japanke, a ne hodati bos.

Kako se tretiraju gljivice na noktima?

Nekada će u tretiraju pomoći i kućna medicina ili korištenje ulja čajevca pomiješanog s baznim uljem, kao i ulja origana, dok će u nekim slučajevima biti potreban posjet liječniku te mazanje nokti s određenom kremom ili masti. Najčešće se koristi kombinirano liječenje koje uključuje uklanjanje bolesnog dijela nokta kremom koja sadrži puno ureje, te nakon toga nanošenje lokalnog antimikotika. Ako se radi o težoj infekciji, samo tretiranje može trajati i do godinu dana.

NAJBOLJI LIJEK ZA GLJIVICE NA NOKTIMA

Za gljivične infekcije stopala, ljekari obično preporučuju lokalne antimikotike, koji se obično prodaju bez recepta, kao i oralne antimikotike. Ovdje su neki od najčešće korišćenih lijekova za gljivice na nogama:

Terbinafin: Ovo je oralni antimikotik koji se obično koristi u tretmanu onihomikoze, ali se takođe može koristiti za liječenje gljivičnih infekcija stopala.

Itrakonazol: Još jedan oralni antimikotik koji se može koristiti za liječenje gljivičnih infekcija stopala.

Klotrimazol: Ovo je lokalni antimikotik koji se koristi u obliku kreme, gela, spreja ili pudera za stopala. Može se nanositi direktno na zahvaćenu kožu.

Miconazole: Još jedan lokalni antimikotik koji se koristi u obliku kreme, spreja ili pudera. Takođe se nanosi direktno na zahvaćenu kožu.

Tavaborol: Ovo je lokalni lak za nokte koji se koristi za liječenje onihomikoze, ali može se takođe koristiti za liječenje gljivičnih infekcija na stopalima.

LIJEK ZA GLJIVICE NA NOKTIMA - PRIRODNI

Postoje neki prirodni preparati koji se ponekad koriste kao podrška tretmanu gljivičnih infekcija noktiju. Međutim, važno je napomenuti da ovi preparati nisu dokazani i ne mogu biti garantovani kao sigurni i efikasni. Evo nekih prirodnih preparata koji se ponekad koriste:

Esencijalna ulja: Neke studije sugerišu da esencijalna ulja poput ulja čajevca, ulja od origana i ulja lavande mogu imati antimikotička svojstva i pomoći u ubijanju gljivica. Međutim, ova ulja ne bi trebalo nanositi direktno na kožu ili nokte u nerazblaženom obliku, već razblažena u nekom nosaču, kao što je ulje kokosa.

Ocat: Kupanje stopala u otopini vode i jabukovog sirćeta može smanjiti kiselost na noktima, što može pomoći u borbi protiv gljivica. Međutim, ovaj tretman može iritirati kožu i nokte, pa ga treba koristiti oprezno.

Soda bikarbona: Kupka stopala u otopini sode bikarbone može takođe pomoći u suzbijanju rasta gljivica na noktima.

Bijeli luk: Sirovi bijeli luk ima prirodna antimikotička svojstva i može pomoći u suzbijanju rasta gljivica. Međutim, luk se ne bi trebao nanositi direktno na kožu ili nokte, jer može izazvati iritaciju.

KREMA ZA GLJIVICE NA NOKTIMA

Postoji nekoliko krema koje se koriste za liječenje gljivica na noktima. Evo nekoliko opcija:

Klotrimazol krema: Klotrimazol je antimikotik koji se često koristi za liječenje gljivica na noktima. Krema se može nanijeti direktno na zahvaćeni nokat i okolnu kožu.

Terbinafin krema: Terbinafin je takođe antimikotik koji se često koristi za liječenje gljivica na noktima. Krema se može nanijeti direktno na zahvaćeni nokat i okolnu kožu.

Miconazole krema: Miconazole je još jedan antimikotik koji se koristi za liječenje gljivica na noktima. Krema se može nanijeti direktno na zahvaćeni nokat i okolnu kožu.

Lamisil krema: Lamisil (terbinafin) je antimikotik koji se koristi za liječenje gljivica na noktima. Krema se može nanijeti direktno na zahvaćeni nokat i okolnu kožu.

PRIRODNE KREME ZA GLJIVICE NA NOKTIMA

Postoje neke prirodne kreme/melemi protiv gljivica koje se mogu koristiti za pomoć u liječenju gljivica na koži i noktima, ali treba imati na umu da nije uvijek garantovano da će prirodni lijekovi biti jednako efikasni kao konvencionalni lijekovi. Evo nekoliko prirodnih krema koje se koriste za gljivice:

Melem protiv gljivica - Koristi se kod gljivičnih oboljenja na nogama, petama, nožnim prstima, noktima. Melem se nanosi isključivo na prethodno očišćena područja koja su zahvaćenja gljivičnom infekcijom.

Ulje čajevca: Čajevac je poznat po svojim antibakterijskim i antimikrobnim svojstvima, pa se ulje čajevca može koristiti za liječenje gljivica na koži i noktima. Međutim, treba ga koristiti pažljivo i razrijeđeno, jer može izazvati iritaciju kože ako se nanese nerazrijeđeno.

Kokosovo ulje: Kokosovo ulje takođe ima antimikrobna svojstva i može se koristiti za liječenje gljivica na koži i noktima. Takođe, ima hidratantna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju suhoće kože i sprečavanju daljnjeg širenja gljivica.

Ulje origana: Ulje origana se koristi za borbu protiv različitih bakterija i gljivica. Međutim, treba ga koristiti pažljivo i razrijeđeno, jer može izazvati iritaciju kože ako se nanese nerazrijeđeno.

Ekstrakt grejpa: Ekstrakt grejpa se često koristi u prirodnom liječenju gljivičnih infekcija, jer sadrži sastojke koji imaju antimikrobna svojstva. Međutim, treba ga koristiti pažljivo, jer može doći do iritacije kože ako se nanese nerazrijeđeno.

Zaključak

Gljivice na noktima su vrlo česta pojava koja se liječi nekoliko mjeseci do godinu dana. Potrebno je reagirati odmah kod promjene boje ili oblika nokta te potražiti pomoć liječnika. Postoje razne kreme i masti koje se koriste u ovu svrhu, a nekada mogu pomoći i eterična ulja

 

Facebook komentari

AKO IMAŠ DOMAĆI PROIZVOD

OBJAVI OGLAS!