EM Probiotik za pčele 0,5L/14KM


14,00 KM

  •   02 - 03 - 2019
  •   9549

Na stanju: 0


Masa po komadu: 0.5 Litra

Opis


EM probiotik za pčele predstavlja prirodno rješenje za probleme sa kojima se moderno pčelarstvo svakodnevno susreće. Pomenuti proizvod je sačinjen od prirodnih kultura mikroorganizama, koje su zastupljene svuda u prirodi, a iste imaju blagotvorno dejstvo na pčelinji organizam, bez da u bilo kojem obliku negativno utiče na zdravlje živih bića, odnosno okolinu u cjelini.

EM probiotik za krečno leglo

Osnovni sastojci EM probiotika za pčele su: voda, melasa šećerne trske, bakterije mliječne kiseline, fototrofne bakterije i kvasci. 

Ovaj mikrobiološki proizvod se prije svega koristi kao stimulans za poboljšanje imunog sistema pčela, budući da u sebi sadrži sve komponente koje pčelinji organizam prirodno sadrži, samo što je sadržaj prethodno pomenutih materija koncentrovaniji. Jačanjem imunološkog sistema pčela, pčele postaju prirodno otpornije na napad bolesti i štetnika.

**Ovdje imate prikazano kako naručiti EM PROBIOTIK ZA PČELE

Pravilnom primjenom EM probiotika može se prevenirati, odnosno suzbiti jedna od ekonomski najznačajnijih pčelinjih bolesti- nozemoza. Princip djelovanja je vrlo jednostavan i isti se ogleda u tome da se primjenom EM probiotika poboljšava mikroflora pčela, a samim tim se isključuje pojava i širenje nozemoze.

Također, primjenom EM probiotika se može kontrolisati pojava i intenzitet širenja najznačajnijeg štetnika- varroe. Princip djelovanja probiotika protiv varroe se ogleda u tome da sam probiotik ima vrlo nisku pH reakciju (3,5pH), te njegovom primjenom odnosno usvajanjem od strane pčela stvara se nepovoljan ambijent za razvoj varroe, drugim riječima dolazi do snižavanja pH hemolimfe pčele, te u takvim uslovima varroa ne može da opstane i ista otpada sa pčela. Pored suzbijanja nozemoze i kontrole pojave i širenja varroa, EM probiotik ima popratno dejstvo i na suzbijanje drugih ekonomski važnih bolesti pčelinjih društava i to: krečnog legla, američke i evropske gnjiloće, te smanjuje pojavu voskovog moljca.

PRIMJENA EM PROBIOTIKA

EM probiotik za pčele se može primjenjivati dodavanjem u šećerni sirup, premazivanjem šećernih pogača, dodavanjem u higijenske pojilice, direktnim prskanjem po pčelama i pčelarskoj opremi, kao i prilikom otvaranja košnica za smirivanje pčelinjih društava umjesto standardne upotrebe dimilica. U zavisnosti od svrhe primjene probiotika, koristi se različita koncentracija. 

PRIPREMA ŠEĆERNOG SIRUPA

Prilikom pripreme šećernog sirupa, u preventivne svrhe, koristi se koncentracija od 2,5% (pola litra probiotika se stavlja na 20l šećernog sirupa). Međutim, u slučaju loših uslova pčelinjih društava (napad bolesti, iscrpljenost pčelinjih društava usljed obimnih ispaša i sl.) kao i nižih vanjskih temperature, koncentracija probitika se povečava na 5-10%.

Za poticajnu prihranu pčelinjih društava koristi se EM sirup koji se dobija mješanjem 1l vode i 1kg šećera u koji se dodaje 50ml EM probiotika. U ovom slučaju svakoj pčelinjoj zajednici se dodaje po pola litra pripremljenog EM sirupa i to svakih 2-3 dana. Bitno je napomenuti da se zbog boljeg djelovanja probiotika, šećerni sirup treba pripremiti najmanje 24 sata ranije. Priprema se obavlja na način da se u prethodno pripremljen zamlaćen šećerni sirup stavlja jedna od gore navedenih koncentracija EM probiotika.

Sirup se ostavlja po strani, kako bi se kulture mikroorganizama namnožile u što većem broju i povećala mogućnost njihovog što boljeg djelovanja na pčelinja društva.

PRIPREMA POGAČA I HIGIJENSKIH POJILICA

Prilikom pripreme šećernih pogača, uzima se koncentrat EM probiotika, direktno premazuje po pogačama i kao takve se daju pčelama. Prilikom pripreme higijenskih pojilica vrlo je bitno napomenuti da voda mora biti ili izvorska ili na neki drugi način nehlorisana, jer u suprotnom hlor koji se nalazi u gradskoj vodi djeluje pogubno i na korisne mikroorganizme koji se nalaze u probiotiku. Drugim riječima, ovakvom primjenom se neće postići željeni efekat.

Za pripremu higijenskih pojilica stavlja se 20ml EM probiotika na 10l mlake vode.

PRIPREMA EM RASTVORA ZA PRSKANJE PČELINJIH DRUŠTAVA I PČELARSKE OPREME

Za ovu namjenu je najbolje u jednu ručnu prskalicu napraviti rastvor mlake vode i EM probiotika, te staviti vrlo malo šećera i direktno prskati po pčelinjim društvima. Na ovaj način, šećer koji je dodat u pripremljeni rastvor, potiče pčele da se intenzivnije čiste, čime se poboljšavaju higijenski uslovi pčela i njihove okoline.

U zavisnosti od uslova na pčelinjaku za ovu namjenu se koristi koncentracija od 3-5% u idealnim uslovima, odnosno 3-10% u uslovima pojave bolesti i štetnika. U krajnjem slučaju ako dođe do pojave bolesti pčelinjeg legla (evropska, američka gnjiloća ili krečno leglo) EM probiotik se može primjeniti sa mlakom vodom u omjeru 1:1.
EM probiotik je u skladu sa propisima Evropske komisije za proizvode koji se mogu koristiti u organskoj poljoprivredi i ne zahtjeva dodatnu potvrdu.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, svakako Vam stojimo na raspolaganju.

**Ovdje imate prikazano kako naručiti EM PROBIOTIK ZA PČELE

Behar d.o.o

 

Facebook komentari


Behar d.o.o - Sarajevo


Mapa


PROIZVODIŠ DOMAĆI PROIZVOD I ŽELIŠ GA PLASIRATI NA TRŽIŠTE BiH

OTVORI SVOJU ONLINE PRODAVNICU!

Novosti / Blog